Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Läkaren Frida Kareliusson står i en korridor strax utanför akutmottagningen på centralsjukhuset i Karlstad.
Frida Kareliusson läkare på centralsjukhuset i Karlstad och ledamot i Värmlands läkarförening tycker att mer borde göras för att ta hoten och våldet mot läkarna mer på allvar. Foto: Malin Björk, P4 Värmland Sveriges Radio

En av fyra läkare utsätts för hot och våld

Frida Kareliusson: "Man blir orolig och rädd"
2:52 min

Var fjärde läkare har utsatts för hot och våld i sin arbetssituation. Men mörkertalet kan vara mycket större än man tror. Många läkare anmäler inte det som de utsätts för.

Det är främst läkare på akuten, psykiatrin, primärvården och barnsjukvården som är utsatta. Frida Kareliusson är läkare på centralsjukhuset i Karlstad och ledamot i Värmlands läkarförening hon har själv blivit hotad med inte anmält händelsen.

– Det har varit främst personer som har velat få narkotikaklassade läkemedel utskrivna, säger Frida Kareliusson

När de inte fått som de velat så har patienterna blivit arga och fällt kränkande kommentarer och börjat kasta saker kring sig. Många gånger är läkaren själv med patienten i rummet. Trots att dessa situationer inte är ovanliga så anmäler läkarna inte situationen, varken till polisen eller sin arbetsgivare.

– Nej jag anmälde inte, och vi i läkarkåren måste bli bättre på att anmäla så problemet uppmärksammas, säger Frida Kareliusson

Siffrorna som läkarförbundet presenterat är baserade på läkarsvar från hela Sverige men Frida Kareliusson tycker att de stämmer väl överens med situationen i Värmland. Läkarförbundet har tagit fram ett material som fungerar som en guide för läkarna hur man ska agera i dessa situationer. Men Frida är kritisk till om arbetsgivaren gör tillräckligt för att förbättra situationen för läkarna.

– Med tanken på hur det ser ut, så kanske inte, säger Frida Kareliusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".