Elsäkerhetsverket varnar för kontakter utan petskydd

0:28 min

Elsäkerhetsverkets marknadskontroller visar att flera försäljningsställen i landet säljer grenkontakter som saknar petskydd.

– Jag var förvånad över att jag hitta så många. Jag var inne i tre olika butiker och hittade produkter utan petskydd, säger Thomas Nilsson, inspektör vid Elsäkerhetsavdelningens produktavdelning.

Att grenkontakter saknar petskydd är allvarligt och kan orsaka svåra olyckor menar Elsäkerhetsverket som uppmanar köpare att alltid kolla att just det finns på produkten man avser köpa.

När en ny produkt sätts på marknaden måste den som tillverkat produkten intyga att den är säker att använda. Det gör tillverkaren genom att sätta CE-märke på produkten. Inom Europa får CE-märket endast användas på de produkter som uppfyller säkerhetskraven. I de berörda fallen har ansvarig kontaktats, i ett av fallen kommer åtgärd att ske omgående.

- I det här fallet fanns det ett CE-märke på en av grenkontakterna trots att den saknade petskydd och då inte uppfyllde de regler som gäller, säger Thomas Nilson, inspektör vid Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Via Elsäkerhetsverkets marknadskontroll köps cirka 300 produkter in varje år. Runt 100 av dessa får sedan anmärkning eller försäljningsförbud. 

Checklista:

  • Se alltid till att CE-märket finns på produkten.
  • Bruksanvisning ska finnas på svenska.
  • Se över att produkten är hel och verkar ha god kvalitet.
  • Ibland är priset en fingervisare men inte alltid.
  • Tillverkaren/importörens namn och adress ska finnas på produkten.
  • Titta på dina uttag hemma - om du upptäcker att petskydd saknas, se till att uttaget åtgärdas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista