Läkarhand som lyssnar på hjärta.
Sjukvård Foto: Erik Svensson/TT

Landstingets kostnader för hyrläkare ökar

"Hyrbolagen tar mer betalt för att de kan ta mer betalt"
3:38 min

Trots föresatsen att minska mängden hyrpersonal i vården har landstinget i Värmlands kostnader för inhyrda läkare ökat under året.

Under första halvåret 2017 steg kostnaderna för hyrläkare med 24,6 procent jämfört med samma period förra året - från 77 miljoner kronor 2016 till 96 miljoner kronor 2017.

I augusti i år sköt kostnaden för hyrläkare i höjden jämfört med samma månad förra året. Från 13 miljoner kronor till nästan 20 miljoner kronor.

Hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg ser ökningen som ett tillfälligt bakslag, som delvis kan förklaras med införandet av ett nytt journalsystem.

- Sen har hyrläkarkostnaden per timme ökat för att bolagen helt enkelt tar mer betalt.

Men grundorsaken är svårigheter att rekrytera läkare. Vilket enligt Tobias Kjällström är svårast inom allmänmedicin och psykiatrin.

- Men nu har vi det senaste halvåret lyckats rekrytera fem nya psykiatriker, vilket under hösten kommer få effekter för hur mycket hyrläkarkostnaderna drar iväg. 

I början av året gick SKL, Sveriges kommuner och landsting, ut och lovade att svensk sjukvård ska göra vara oberoende av inhyrd personal senast i början av 2019. Landstinget i Värmland är med i den nationella satsningen.

- Det är inte detsamma som att vi inte ska ha någon inhyrd personal, men vi ska inte vara beroende av den.

Problemet med inhyrd personal är inte bara den höga kostnaden, det har också visat sig äventyra patientsäkerheten. Hösten 2016 fick till exempel två värmländska patienter vänta alldeles för länge på att behandlas för sin tarmcancer. I sin anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, förklarar landstinget de fördröjda cancerdiagnoserna med att endoskopienheten vid kirurgin i Arvika var beroende av hyrläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".