Fyra plasmagivare ligger på sängar med slang i armen och en tappningsmaskin vid sin sida. En personal grejar vid en givare.
Plasmagivare på Claratappen i Karlstad. Foto: Roy Malmborg / Sveriges Radio.

Över hälften av landets blodplasma kommer från Värmland

Medicinskt ansvarig: "Här satsades det på plasmagivning"
4:51 min

En stor del av allt det blod som förbrukas i landet kommer från blodcentralerna i Värmland. Samtidigt producerar Sverige inte tillräckligt med blodplasma för den medicin som tillverkas av plasman.

Per-Olof Forsberg, medicinskt ansvarig för blodverksamheten i Värmland, förklarar varför så stor del av landets blodplasma kommer härifrån.

– Här satsades det på blodplasmatillverkning på 80-talet vilket också gav en god vinst till landstingets blodcentraler. Det här gjorde att personal som behövdes på plats på laboratorierna, men inte hade full sysselsättning, kunde få det.

Drygt 60 procent av den blodplasma som går åt i landet kommer ifrån Värmland. Tidigare fanns en spridning över landet, men omkring år 2000 blev verksamheten momspliktig, berättar Per Olof Forsberg. Värmland, som hade vinst på sin verksamhet, fortsatte medan andra slutade.

– Det ger en trygghet för den övriga blodgivningen, anser Per-Olof Forsberg.

Sverige producerar bara plasma till hälften av de läkemedel vi konsumerar. Resten behöver köpas ifrån andra länder, enligt Per Olof Forsberg.

– Jag tycker det är hemskt. Vi har ju förbundit oss gentemot EU att klara detta.

Tomas Johansson lämnar plasma på Claratappen.

– Jag mår bra när jag lämnar plasma och jag bidrar med något positivt.

Linnea ser det också som en insats för andra att lämna plasma.

– Jag lämnar varannan vecka och mår bra när jag lämnar. Jag tycker det är viktigt eftersom min farfar fick leukemi och var beroende av att få blod från andra, vilket gjorde att han kunde leva längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".