Fadumo Ali Ahmed från Somalien
Fadumo Ali Ahmed från Somalien tänker ofta på de släktingar som bor kvar i Somalien. Foto: Malin Björk/Sveriges radio P4 Värmland

Hjälpen når Fadumos släktingar

Fadumo Ali Ashmed är glad att hjälpen når hennes släktingar
4:10 min

Fadumo Ali Ahmed kom till Sverige för fem år sedan från Somalia. Varje dag tänker hon på hur bra hon har det och hur hennes släktingar har det som är kvar.

Flera gånger i veckan får hon rapporter hur det är för hennes släktingar som lever i de små byarna på landsbygden i Somalia. Ganska ofta handlar uppdateringarna om olika skjutningar som varit.

– De kommer till byarna och har ihjäl dem med vapen och gör en massa med invånarna, säger Fadumo Ali Ashmed.

Med dem menar hon att det kan vara vem som helst men mest troligt är att det är sympatisörer till Al-Shabab - en terroristgrupp som är mycket aktiva i Somalia.

– I de byarna jag kommer ifrån har de knappt mat på bordet, säger Fadumo Ali Ashmed.

Vattnet i byn smakade dåligt tills det en dag sinade helt. Länge fick byborna gå till grannbyn och hämta vatten, men när vägen delade på sig gick inte ens det längre. Nu får byinvånarna helt enkelt förlita sig på att hjälp kommer till dem.

Det märks på Fadumo att hon blir berörd när hon pratar om hur svårt hennes släktingar har det. Fadumo själv har alla sin barn här i Sverige. De flesta är stora nu men en dotter bor med henne i trerumslägenheten i Karlskoga. Allt känns så tryggt och långt bort från verkligheten som hennes släktingar lever i varje dag.

Vad gäller hjälporganisationer ser hon ett stort problem i det att hjälpen inte når fram till dem som bor i de farligaste områdena där våldet är vardag. Men Fadumo har även sett att hjälpen nått fram.

– Men det behövs mer hjälp, både med att få rent vatten, sjukvård och mödravård, säger hon.

Det går inte en dag utan att hon tänker på Somalia och på sin flykt därifrån. Samtidigt som hon är tacksam över att bo i Sverige nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".