Niklas Larsson. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Niklas Larsson, HR-chef på Landstinget i Värmland. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Landstinget uppmanar anställda att anmäla hot och våld

Niklas Larsson: Vi vill ha en nolltolerans
0:56 min

Många läkare utsätts för våld och hot i sitt jobb, så många som en av fyra det senaste året enligt läkarförbundet. Men mörkertalet kan vara stort och landstinget vill att fler anmäler.

– Problemet vi har är ju att det anmäls ganska lite sådana här fall och där är vi överens med läkarföreningen att vi måste bli bättre på det. Och att vi kan informera medarbetarna om vikten av att kunna göra sådana här incidentrapporter så att vi får kännedom om hur mycket det här förekommer, säger Niklas Larsson, tillförordnad HR-chef på Landstinget i Värmland.

Det är läkarförbundet som presenterat siffrorna om att så många som en av fyra läkare utsatts för hot och våld de senaste tolv månaderna. Främst är det läkare på akuten, psykiatrin, primärvården och barnsjukvården som drabbas.

– Vi vill ha en nolltolerans mot hot och våld i arbetet. Det ska ingen av våra medarbetare behöva bli utsatt för och då gäller det att vi har statistik på hur ofta det förekommer så vi kan sätta in rätt resurser, säger Niklas Larsson på Landstinget i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".