Hästen Your Highness med Björn Goop. Foto: Frida Winter/TT.
Hästen Your Highness med Björn Goop. Foto: Frida Winter/TT.

Stjärnstoet Your Highness i pension

Håkan Arvidsson: "Det är trevligt att hon får slippa träna varje dag"
3:34 min

Efter segern i Uno Sweds minneslopp på Färjestad i lördags lägger Your Highness i Björn Goops stall hästskorna på hyllan. Nu blir det avel istället.

En lysande karriär är över för snart 9-åriga stoet Your Highness, som finns i Björn Goops stall efter att hon blev dopad av sitt förra stall. Men efter alla framgångar är det nu dags för ett annat liv.

– För det första är hon till åren, det är ovanligt att ston tävlar så länge hon har gjort. Och sen blev hon öm i frambenen, och då tyckte de det var dags att avsluta, berättar Håkan Arvidsson, travtränare och uppfödare.

Vad tycker hon om det då?

– Det tycker hon nog är skönt. Hon har härjat runt hela Europa sen hon var 4-5 år så det är nog skönt att hon får komma till ett ställe där hon får vara permanent, säger han.

Nu väntar ett liv som avelssto istället.

– Det är väl trevligt på det sättet att hon får gå i en hage och äta och må bra och slippa träna varje dag. Men sen är det jobbigt att få förhoppningsvis ett föl per år. Tyvärr är det mycket insemination idag, men just på Medhammar där hon är nu, skulle det vara Maharadja till exempel, då blir det naturlig betäckning, säger Håkan Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".