En person i vita jaktkläder går i en snöig skog med ett gevär över axeln. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Jägarkåren: Alldeles för snål tilldelning

Ingemar Tönnberg: 50 vargar hade varit bra för Värmland
0:53 min

Beslutet om att tillåta en licensjakt på 22 vargar i landet i vinter får, som väntat, kritik av jägarorganisationerna.

Idag har det fattats beslut om vinterns vargjakt. Den totala tilldelningen för jakt blev 22 vargar i fem olika revir. Sex av vargarna får skjutas i Värmland.

– Vi hade ju trott på en större förvaltning av varg. För Värmlands del hade 50 vargar varit lämpligt, säger Ingemar Tönnberg, ordförande för Jägareförbundet i Värmland.

Om man kommer att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Luleå är inte bestämt ännu.

Hur mår du just nu?

– Jag tycker det är skit alltihop. Man mår inte bra av det här, säger Ingemar Tönnberg till P4 Värmland.

Jägareförbundets representanter från sammanlagt åtta olika län skriver också i ett gemensamt yttrande att de är medvetna om att länsstyrelserna har vissa regler att förhålla sig till och att deras uppgift att leva upp till intentionerna i riksdagsbeslutet inte är enkla. De länsvisa miniminivåerna är en sådan sak, enligt Jägareförbundet:

– Vi vill att dessa tas bort och ersätts av miniminivå för hela förvaltningsområdet. Den förändringen skulle underlätta arbetet med att minska koncentrationerna där de är som störst, skriver de och framför kravet om att tilldelningen av vargar måste ökas, redan till vinterns jakt.

Även Jägarnas Riksförbund riktar kritik mot beslutet:

– Trots att vi naturligtvis är glada över att det blir vargjakt igen 2018 är vi bestörta över att Länsstyrelserna inte heller i år tar möjligheten att besluta om en vargjakt som faktiskt gör att den tunga bördan som jägare, djurägare och boende i vargområden bär lättas, säger Solveig Larsson, förbundsordförande för Jägarnas Riksförbund, i ett uttalande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".