En trasig skåpbil i diket. Foto: Lennart Nordenstein/P4 Värmland.
Antalet skrotbilar i Grums kommun har minskat rejält sen kommunen satsade 50 000:- på att få bort vraken. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio Värmland.

Lyckat resultat i Grums när kommunen satsade pengar på att få bort skrotbilar

Samuel Seliger: Skrotbilarna har nästan byggts på varandra
1:16 min

Sedan skrotbilspremien försvann för tio år sen dumpas det allt fler skrotbilar i naturen. Men i Grums kommun har antalet skrotbilar sjunkit markant.

Sedan skrotpremien avskaffades 2007 får man ofta nöja sig med att ge bort bilen till skroten, utan någon ersättning överhuvudtaget. Innan dess fick man 500 kronor för sin skrotbil om den lämnades in på en bilskrot, men idag finns för det mesta inget skrotpris alls på en bil. Det har fått till följd att mängder med skrotbilar dumpas i naturen.

I Grums satsade kommunen 50 000 kronor i årets budget för att få bort bilvraken eftersom de förfulade omgivningen, och i dagsläget har ett tjugotal skrotbilar forslats bort, men det finns mer att göra.

– Det är ett oändligt jobb säger Samuel Seliger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".