Arvika kommun, stadshuset. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Tjänstemännen på Arvika kommun har lagt sitt förslag. Foto: Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Sulviks skola föreslås läggas ned

Tre förslag i utredningen
0:33 min

Det blir Sulviks skola som läggs ned - enligt ett nytt tjänstemannaförslag i Arvika.

Det är en flera år lång och omdebatterad fråga om landsbygdskolornas framtid som nu börjar gå mot sitt slut i Arvika. 

Det handlar om vilken skola som barnen i Sulviksområdet ska gå i i framtiden. De tre förslag som skoltjänstemännen lämnade i veckan var att endera Sulviks eller Jössefors skola får vara kvar eller att båda blir kvar. När de nu lämnar över sin utredning till politikerna så förordar de alternativet som innebär Jössefors skola blir kvar och Sulviks läggs ned.

Politikerna ska diskutera saken på onsdagens utskottsmöte och därefter lämna sitt förslag till kommunstyrelsen som sammanträder 16 oktober. Efter detta ska informationsmöten med berörda föräldrar med flera hållas. 
Definitivt beslut ska sedan tas av kommunfullmäktige.

P4 Värmland har tidigare rapporterat om de protester som skolutredningen väckt bland föräldrar. Det har gjorts insamlingar av namnunderskrifter och höjts röster för en folkomröstning.

Tjänstemännens argument att välja Jössefors skola framför Sulvik är bland annat att den är i bättre skick och blir billigare att ha i drift.

Bakgrunden till omorganisering av landsbygdskolorna är behov av att effektivisera och utveckla hela grundskoleorganisationen i kommunen.

Här kan du se förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".