Anders Thelin, trafikpolis. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Trafikpolisen Anders Thelin. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Många pillar med mobilen vid ratten

Trafikpolisen Anders Thelin: "Det speglar nog verkligheten"
2:55 min

Många bilförare läser, skickar eller besvarar sms medan de kör bil, enligt en webbenkät från Bilprovningen. Det handlar om 70 procent av de 2000 personer som har svarat på enkäten på företagets webbsida.

Undersökningen är inte statistiskt säkerställd. Men trafikpolisen Anders Thelin, som P4 Värmland träffar vid Hamngatan i Karlstad, känner igen bilden.

– Det speglar nog verkligheten väldigt bra. Vi märker det ute i trafiken, att det är fler som använder mobilen och det påverkar deras körning, helt klart.

Bilprovningen gjorde en liknande undersökning 2013, men då var antalet svarande på enkäten ungefär fem gånger större. Dessutom var frågan om mobilanvändande annorlunda ställd, så en direkt jämförelse kan inte göras.

Enligt den nya webbenkäten ligger andelen svarande som uppger sig ha varit nära en olycka för att de har använt mobilen på 23 procent.

Samtidigt anser 94 procent att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen medan man kör.

– Det förlänger vår reaktionstid, tills vi klarar av att se att någonting är på väg att hända och bestämma oss för vad vi ska göra och agera utifrån det, kommenterar Anders Thelin.

Det behöver heller inte ha uppstått en olycka för att mobilanvändandet vid ratten ska vara olagligt.

– Det kan vara att det påverkar trafiken. Jag kanske kör bakom dig och ser att du vinglar fram och tillbaka i ditt körfält, har mycket konstiga inbromsningar, kör väldigt långsamt och svänger och har dig. Då påverkar det dig negativt och då kan du få böter, säger Anders Thelin.

När bötfällde du någon senast?

– Sista augusti. Och vi skriver inte ut böter på plats, det är alltid tingsrätten som gör bedömningen och i det här fallet fick personen 1500 kronor i böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".