Maria Gartman och Rita Lindh på Landstinget i Värmland.
Maria Gartman och Rita Lindh på Landstinget i Värmland. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Fokus på fallolyckor i Arvika

Farmaceuten: Håll koll på medicinerna
0:32 min

Fallskador bland äldre är ett växande folkhälsoproblem.  I Arvika ordnades därför en temadag idag för att ge råd till både äldre och deras anhöriga om hur man kan undvika fallolyckor.

Åtta av tio som ramlar och skadar sig är personer över 65 år. Att hålla sig i form genom att träna är en förebyggande åtgärd, en annan att hålla god koll på eventuella mediciner.

 – Dels kan det vara kombinationen av läkemedel som inte är optimal för en åldrande människa. Det kan också vara läkemedel som man tidigare tålt bra men inte gör längre, säger Maria Gartman.

Vad kan man som anhörig ha för koll på sina nära och käras läkemedel? 

– Dels är det bra att man får med sig en läkemedelslista när man besöker vården och stämmer av att den överensstämmer med det man ska ta, att efterfråga läkemedelsgenomgång med sin läkare och även ställer frågor till apoteket, säger Maria Gartman som är farmaceut.

Det här är en del i en den nationella kampanjveckan som pågår just nu där vi informeras om hur vi kan undvika fallolyckor. Flera kommuner i länet och Landstinget i Värmland ordnar aktiviteter på tre viktiga teman: mat, motion och medicin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".