man på konferens
Igor Ardoris tycker det är viktigt att kombinera fysisk träning med mental avslappning. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Viktigt vila hjärnan i stressig vardag

Igor Ardoris: "Man kan ligga på soffan, men skallen snurrar för fullt"
5:06 min

Den moderna människan föräter sig på information. Det anser Igor Ardoris, mental tränare, som fanns på plats vid en hjärnkonferens i Karlstad i veckan.

I måndags hölls en stor konferens om Neurotrauma i Karlstad, med bland andra ABF och Kristinehamns folkhögskola som arrangörer. En av föreläsarna var Igor Ardoris, mental tränare och pedagogisk konsult. Han är bland annat känd från dokumentärserien Klass 9A och har dessutom skrivit flera böcker om mental träning.

Föreläsningen handlade om hur vi ska hjälpa vår hjärna att vila. Det här med att föräta sig på information är en ny företeelse som kommit under de senaste decennierna.

– Det handlar om att lära sig hantera överflöd, säger Igor Ardoris.

Att vila hjärnan är faktiskt en förmåga vi har - barn och däggdjur vet hur man gör, men den vuxna människan har glömt bort det i flödet av information, enligt Igor Ardoris.

– Vi har betonat den medvetna ansträngningen så mycket att det hamnat i obalans. Folk har svårt att koppla av.

Igor Ardoris talar om svårigheten att slappna av om man till exempel är sjukskriven.

– Man kan ligga på soffan i tio timmar, men skallen snurrar för fullt. Även om kroppen inte har gjort ett fysiskt arbete så har hjärnan inte saktat ner.

Han föreslår fysisk avslappning först för att sedan kunna gå över till mental avslappning.

– Den smittar sedan över sig på sinnet. 

Igor Ardoris rekommenderar vistelse i naturen, fysisk aktivitet och sedan avslappning. P4 Värmlands lyssnare håller med honom och kom med många andra förslag i sociala medier när vi tog upp ämnet. Några målade, andra fiskade och många nämnde träning och en tur i naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".