Henrik Kindberg, brandinspektör.
Henrik Kindberg, brandinspektör. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Räddningstjänsten i Karlstad gör hembesök

Brandinspektören Henrik Kindberg om hembesök
0:54 min

Varje år dör drygt 100 personer i Sverige på grund av bränder i hemmet. För att minska antalet dödsbränder satsar räddningstjänsten i Karlstadsregionen på hembesök.

– Vi gör ju inte tillsyn hemma hos privatpersoner, vi gör det på skolor, sjukvårdsinrättningar och restauranger. Men där det omkommer mest folk i bränder gör vi inte tillsyn och det är det vi vill ändra på, säger Henrik Kindberg, brandinspektör.

Vid ett hembesök tittar man på byggnadstekniskt brandskydd och tekniska skydd som brandvarnare och brandsläckare bland annat. Enligt Henrik Kindberg har många äldre brandsläckare men det är inte säkert att de kan hantera den och då kan man titta på andra alternativ.

– Det finns oändligt mycket tekniska hjälpmedel och det är där vi kommer in i bilden och försöker hitta rätt väg för den enskilde, säger Henrik Kindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".