Entrén till landstingshuset. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Landstingshuset, entré, landstinget i Värmland Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Bra ordning på konstskatten i Värmland

Konstansvarige: " Vi vet i vilket hus, våning, rum verket finns"
4:08 min

Landstinget i Värmland har 20500 verk och den årliga inventeringen sker med hjälp av en app i ett nytt säkrare konstdatasystem .

Anna Åberg, konst och teknikstödschef, Landstinget i Värmland är nöjd med den nya tekniken som används. 

-– Med det nya systemet kan vi veta vilket hus, våning och rum konsten ska finnas i. Med en app kopplad till systemet kan vi på plats kontrollera, fotografera och justera uppgifter. Väldigt sällan försvinner konstverk och sällan stjäls det

Anna Åberg anser att personalen är väldigt medvetna och meddelar snabbt om något händer med konsten, vilket ger en god trygghet för konsten. Men dyrgriparna placeras aldrig i offentliga korridorer utan i låsta avdelningar eller platser med en god översikt, förklarar Anna Åberg. 

Länsstyrelsen i Värmland har också mycket konst på sina väggar, men äger inte konsten utan det är Statens konstråd som deponerar den.

På Universitetet är principen densamma, konsten fotograferas och noteras var den sitter och skrivs in i Statens konstråds konstdatabas och inventeras 1 ggr per år. En liten mängd donerade konstverk finns och den inventeras också årligen.

Jämfört med många andra landsting och den undersökning som Sveriges Radios Kulturnytt gjorde förra året när 11 utav 21 landsting inte kunde svara på hur många konstverk som saknades, har Värmland en god ordning på konsten anser Anna Åberg

– Min  upplevelse är att landstinget i Värmland har en god kontroll på konsten.  Men man kan alltid bli bättre, säger Anna Åberg, konst och teknikstödschef, Landstinget i Värmland

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".