Therese Weng, enhetschef LSS, Forshaga kommun
Therese Weng, LSS-chef på Forshaga kommun Foto: Annika Ström/ Sveriges Radio

Kvinna under förvaltarskap valdes in i styrelse

LSS-chef: Personen ska ju inte gå på styrelsemöte när den är i tjänst
3:11 min

Flera personer slår larm om missförhållanden i en handikappförening i Karlstad. I styrelsen har man valt in en kvinna som står under förvaltarskap - och vice ordförande är hennes personliga assistent.

– Hon är personlig assistent för en kvinna i Forshaga som är inkompetent att ta hand om sig själv. Att sätta upp henne som ersättare i styrelsen tycker jag är fruktansvärt olämpligt, säger Kent Nylander.

Han satt själv i styrelsen en kortare period i  vintras och reagerade då på hur tillsättningar gick till.

P4 Värmland granskar en förening i Karlstad som ska hjälpa personer med psykisk ohälsa. Men istället präglas föreningen av interna stridigheter, mobbing, stora ekonomiska frågetecken och anklagelser om korruption och toppstyre Trots detta får föreningen miljonbelopp i bidrag.

Att kvinnan som blivit invald som ersättare faktiskt inte klarar att ta de beslut som krävs vid ett inhopp som ordinarie ledamot - det säger både hennes personliga assistent, hennes förvaltare och flera andra med insyn i styrelsearbetet till P4 Värmland.
Ändå har hon valts in i styrelsen under flera år.

Den aktuella föreningen - som får miljonbelopp i bidrag - har som mål att hjälpa människor med psykisk ohälsa och få dem att växa.
Men att välja in en person under förvaltarskap att sitta i styrelsen - det är inte okej tycker flera medlemmar som P4 Värmland pratat med.

Även kommunpolitikern Robert Halvarsson, MP, som själv satt i styrelsen i vintras ser tveksamheter.

– Rent principiellt tycker jag det är olämpligt. Därför att sitter man i en styrelse så måste förstå vad det innebär att ha ett styrelseansvar. Det dras till sin spets till exempel vid en årsstämma där man ska göra en bedömning av en revision om man gjort ett bra eller mindre bra arbete.

Angående sitt eget ansvar säger han att inte riktigt förstått hur det låg till med personens kompetens. 

– På ett konkret plan så förstår jag själva tanken i den här typen av brukarföreningar - att man vill engagera även sköra medlemmar. Jag tror att det funnits en god vilja bakom det invalet.

Har du egna erfarenheter eller reflektioner kring det här? Hör gärna av dig. Kontaktuppgifter ser du nedan. 

Det är vice ordförande i styrelsen som även arbetar som personlig asistent. Det är också hon som har sina båda söner anställda i föreningen vilket P4 Värmland rapporterat om tidigare.

Hon säger att hon handlat för sin brukares bästa och att hon tycker att det är bra för brukarens utveckling.

Kan hon hoppa in som ordinarie ledamot?

– Nej, hon kan inte hoppa in för hon har inte den psykiska hälsan.

Tycker du det är rätt att ha med din brukare i styrelsen?

– Rätt och rätt liksom. Nej, det är bara på pappret hon är med för att hon ska känna att hon är delaktig.

Hur ser din brukare på uppdraget?

– Hon tycker det är jätteviktigt.

Vad det gäller att sitta på dubbla stolar - att både ha ett betalt som assistent av en kommun och samtidigt vara arvoderad vice ordförande under ett möte - så nekar vice ordförande till att så skett.

– När jag jobbar i Forshaga kommun och vi åker hit då är jag här med min brukare. Inte som vice ordförande. Jag har inte cirklar och så vidare.

Här går meningarna isär. Tre personer i föreningen säger att de sett henne agera i de dubbla rollerna. Däribland föreningens ordförande.

Att ha andra uppdrag samtidigt som man får lön som personlig assistent är inte okej enligt LSS-chef Therese Weng på Forshaga kommun.

– Personen ska ju inte gå på styrelsemöte när den är i tjänst. För då ska den ju ha fokus på brukaren och inte på vad som sägs och beslutas på mötet. Det är olämpligt och inte ok.

Forshaga kommun ska nu ta ett samtal med assistenten.

Föreningens ordförande resonerar likt vice ordförande att det är okej att sätta en person under förvaltarskap i styrelsen om det gagnar personens utveckling. Han säger att förvaltaren godkänt sin huvudmans styrelseuppdrag.

Förvaltaren är också aktiv i samma förening som sin huvudman. Enligt Peder Stenbäck, chef för överförmyndarverksamheten i Forshaga, så har inte förvaltaren gjort något fel.

– Att en person som har en förvaltare sitter i en styrelse är en mänsklig rättighet. Enda positionen som är olämplig är rollen som kassör. Det är föreningens skyldighet att avgöra om personen är lämplig att ha i styrelsen.

Förvaltarskap: Att ge en person en förvaltare är en mycket ingripande åtgärd och ska bara förordnas i de fall då en god man inte är ett tillräckligt skydd. Personen förlorar sin rättshandlingsförmåga och kan inte länge ingå giltiga avtal

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".