Bild av ett dokument med ett citat från revisorerna. Foto: Sveriges Radio.
Revisorerna kritiserar hur föreningens styrelse arbetar. Foto: Sveriges Radio.

Förening med miljonbidrag får svidande revisorskritik

Revisorn: "Möjligen så att de inte använt bidragen på rätt sätt"
4:43 min

Den förening för funktionsnedsatta i Karlstad som fått miljonbelopp i bidrag får hård kritik av revisorerna. Den ekonomiska redovisningen för 2016 anses vara så dålig att det är svårt eller omöjligt att säga hur bidragen använts.

Föreningen ifråga har växt i snabb takt de senaste åren och fått en allt större budget.

Pengarna kommer till största del från allmänna medel, det vill säga från skattebetalarna och har betalats ut från bland annat Karlstads kommun, Arbetsförmedlingen och Socialstyrelsen.

Tanken är att bidragen ska användas till anställningar och aktiviteter för att uppnå del mål föreningen satt upp. Mål som exempelvis handlar om att bryta isolering, skapa delaktighet och låta människor med psykisk ohälsa växa.

Men för den som vill ha ordning och reda i bankboken är revisorernas sammanfattning av föreningens bokföring förra året ingen munter läsning. Snarare delar revisorerna ut svidande kritik. 

Bokföreningen har enligt revisorerna "klara brister i ekonomistyrning från styrelsens sida." Möten har "präglats av "interna stridigheter" och det uppges vara "svårt, för att säga omöjligt, att få en överblick över hur pengar från de olika bidragen" använts.

Man ifrågasätter allt från kontrakt för tekniska lösningar till om föreningen bokfört frånvaron för sina anställda.

Enligt redovisningen borde till exempel nästan hälften av Socialstyrelsens bidrag på 300 000 kronor finnas kvar.

Bokslutet är undertecknat av två revisorer, varav lekmannarevisorn Johan Holst är en.

Finns det några misstankar om att det försvunnit pengar till något ställe där de inte hör hemma?

– Nej, inte vad jag kan tänka mig, säger Johan Holst.

Ni klandrar styrelsen på en punkt och vill inte bevilja ansvarsfrihet på en annan. Ändå får de ansvarsfrihet - varför gav ni dem det?

– I en ideell förening finns det inga lagkrav på att ta upp frågan om ansvarsfrihet utan det är upp till vad föreningens stadgar säger. Det finns heller inte med i stadgarna så i slutändan var det helt upp till stämman att besluta, säger Johan Holst.

Med tanke på att ni hade ganska många invändningar - var det ett svårt beslut att ändå föreslå ansvarsfrihet?

– Det var det väl till viss del ja... Och det var inte kul att kritisera dem. Det är inte roligt att säga till någon man tycker om att de gjort fel, att det här ser väldigt tråkigt ut.

Men de har gjort fel?

– Kanske, förhoppningsvis inte. Men jag kan inte lova att det inte finns några fel.

 Så här efteråt då, var det rätt att ge dem ansvarsfrihet?

– Det var rätt för stunden. Vi hade granskat det så länge att de var tvungna att lämna in revisorsrapporten, annars hade de fått betala tillbaka bidrag de fått eller inte kunnat söka nya. Och vi kom inte heller längre med det underlag vi hade, säger Johan Holst.

I sin rapport skriver revisorerna att de åtgärder styrelsen vidtagit i ett försök att komma till rätta med problemen varit avgörande för beslutet att föreslå ansvarsfrihet.

Föreningens ordförande säger att styrelsen vidtagit åtgärder för att minska bristerna kring den ekonomiska redovisningen. Bland annat ska ledamöterna genomgå en utbildning. Vad gäller revisorernas kritik beskriver ordföranden den som "delvis befogad, men också spekulativ", då vissa beräkningar som revisorerna gjort uppges vara felaktiga.

– Vi är inte i hamn ännu, men vi har tagit till oss av kritiken och försöker få bättre ekonomiska rapporter, säger ordföranden, som också tillägger att styrelsen enhälligt beviljades ansvarsfrihet av medlemmarna under ett extra årsmöte i våras.

Johan Holst har lämnat uppdraget som, som sköttes ideellt, revisor för föreningen.

– Givet hur mycket arbete det var kändes det för tungt att dra det lasset en gång till, säger Johan Holst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".