Vattentornet i Skattkärr. Foto: Rebecka Kettil/Sveriges Radio.
1 av 2
Vattentornet i Skattkärr. Foto: Rebecka Kettil/Sveriges Radio.
Eva-Lena Beiron, VA-chef i Karlstads kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Eva-Lena Beiron, VA-chef i Karlstads kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Nu slipper Väseborna koka vattnet

Eva-Lena Beiron: "Äntligen två helt rena provresultat"
3:22 min

Efter en segdragen väntan behöver invånarna i Väse, Rörsvik, Grän och Ekholmen nu inte längre koka vattnet.

Ända sedan mitten av augusti har Karlstads kommun uppmanat alla i de aktuella orterna att koka kranvattnet innan det används för dryck eller matlagning, på grund av att e-colibakterier upptäckts.

Men nya provresultat gör att kokningsrekommendationen nu hävs.
Om man har varit bortrest och inte använt vattnet i fastigheten på några dagar kan det vara bra att spola lite extra i kranarna, uppger kommunen.

Tidigare uppmanades även Skattkärrsborna att koka vattnet, men den rekommendationen hävdes för två veckor sedan.

Troligen orsakades problemen av att fågelspillning har trängt in i vattentornet i Skattkärr via otäthet i en inspektionslucka på taket.

– Vi kunde se på provtagningsresultaten att det var högst bakteriehalter där, så därför var det inte så svårt att lista ut att det kanske var där som roten till det onda var. Så vi kopplade bort tornet ganska omgående. Efter det kan vi se att det har klingat av med bakteriehalter successivt, säger kommunens VA-chef Eva-Lena Beiron till P4 Värmland.

Invånarna i Väse med omnejd tvingades koka vattnet ända sen mitten av augusti, det handlar om 51 dagar. Vad säger du om den långa tid det har tagit?

– Det är bara att beklaga att det har varit så långdraget. Vi har också tyckt att det har varit besvärande länge. Vi har jobbat med det här dagligen, vi har gjort otroligt mycket arbete med det här. Sedan förstår jag ju att alla medborgare som bor här ute har tyckt att det har varit besvärligt. Men att vi har haft kokningsrekommendationen är för att skydda de allra känsligaste i samhället. Det är inte säkert att man skulle ha blivit sjuk av vattnet på slutet, men vi ville inte ta risken.

Något generellt avdrag på VA-avgiften kommer inte att göras för kommuninvånare som har tvingats koka kranvattnet under lång tid.

– Enligt skadeståndslagen har man rätt som medborgare att komma med ersättningskrav, men det måste vara mycket specificerat i så fall. Vi har inte rätt att göra något generellt avdrag på räkningen. Och enligt skadeståndslagen måste man kunna visa att kommunen har varit oaktsam, och vi anser i det här fallet att vi inte har varit oaktsamma, säger Eva-Lena Beiron.

Kommunen ska följa upp vattenkvaliteten i Väse och Skattkärr lite mer än vanligt den närmaste tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".