Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Värmland granskar

Socialstyrelsen granskar bidrag till handikappförening

Publicerat tisdag 17 oktober 2017 kl 10.40
Socialstyrelsen: "Vi måste granska den här eventuella återbetalningen"
(2:43 min)
Socialstyrelsen, en skylt på en husvägg. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter P4 Värmlands granskning av en förening för psykisk ohälsa i Karlstad inleder Socialstyrelsen nu en egen utredning av hur de ekonomiska bidragen hanterats.

P4 Värmland granskar en förening i Karlstad som ska hjälpa personer med psykisk ohälsa. Men istället präglas föreningen av interna stridigheter, mobbing, stora ekonomiska frågetecken och anklagelser om korruption och toppstyre Trots detta får föreningen miljonbelopp i bidrag.

P4 Värmland har granskat en förening i Karlstad som ska jobba för att hjälpa personer med psykisk ohälsa. Under flera år har föreningen fått pengar från flera organisationer för att bedriva verksamheten.

Socialstyrelsen är en av dem som betalat ut pengar, 2016 fick föreningen 300 000 kronor och 2017 betalas 250 000 ut.

Av de pengar som betalades ut för 2016 finns frågetecken för nästan hälften, 140 000 kronor. Enligt revisorsrapporten, som riktar skarp kritik mot hur pengarna redovisats, tyder nämligen bokföringen på att 140 000 kronor finns kvar i föreningen.

Och enligt Anders Molt, utredare på Socialstyrelsen, innebär de uppgifter P4 Värmland publicerat att Socialstyrelsen nu inleder en egen utredning.

– Efter er granskning ser man ju något som vi inte tidigare sett. Där finns det frågetecken och vi måste ta ny kontakt med föreningen, säger Anders Molt.

Har föreningen inte gjort rätt riskerar man att bli av med pengarna.

– Är det så att inte alla medel från oss är förbrukade så ska de ju återbetalas, säger Anders Molt.

Borde ni inte ha upptäckt det här tidigare?

– Det kan man tycka att vi borde ha sett detta och tagit tag i utan att det aktualiserats av er. Men vi har en tidsbegränsning för vad vi kan lägga på varje redovisning. Hittills har vår bedömning varit att verksamheten varit bra, men nu måste vi granska den här eventuella återbetalningen, säger Anders Molt.

Även nästa år vill föreningen ha bidrag från Socialstyrelsen. I ansökan, som myndigheten ännu inte beslutat om, äskar man 2,1 miljoner kronor.

Kan resultatet av det er granskning visar påverka kommande bidrag?

– Svar ja, det ska ha betydelse i bedömningen vad man har presterat tidigare, säger Anders Molt.

P4 Värmland har varit i kontakt med både före detta och nuvarande styrelsemedlemmar i den aktuella föreningen. Vissa medger problem, medan andra uppger att ekonomin är i ordning.

Föreningens ordförande säger att styrelsen vidtagit åtgärder för att minska bristerna kring den ekonomiska redovisningen. Bland annat ska ledamöterna genomgå en utbildning. Vad gäller revisorernas kritik beskriver ordföranden den som "delvis befogad, men också spekulativ", då vissa beräkningar som revisorerna gjort uppges vara felaktiga.

– Vi är inte i hamn ännu, men vi har tagit till oss av kritiken och försöker få bättre ekonomiska rapporter, säger ordföranden, som också tillägger att styrelsen enhälligt beviljades ansvarsfrihet av medlemmarna under ett extra årsmöte i våras.

Har du egna erfarenheter eller reflektioner kring det här? Hör gärna av dig. Kontaktuppgifter ser du nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".