Jonas Gerborn, säkerhetskoordinator på Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Jonas Gerborn, säkerhetskoordinator på Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

Komplicerat med säkerhet i kommunerna

Jonas Gerborn säkerhetskoordinator: Det här är nytt för kommunerna
1:01 min

Skandalen i Transportstyrelsen har satt strålkastarljuset på säkerheten inom myndigheter och även kommuner. En granskning av Dagens samhälle visar att många kommuner inte har koll på läget.

En granskning som tidningen Dagens samhälle har gjort visar att 118 av 165 kommuner INTE har undersökt om de har uppgifter som ska hållas hemliga med hänsyn till rikets säkerhet.

– Jag tror att detta delvis kan förklaras av att omvärldsläget inte riktigt har gjort att strålkastarljuset har legat på dessa frågor. Kommuners krisberedskapsplanering har i huvudsak gått ut på att skydda sig mot naturolyckor, säger Jonas Gerborn, säkerhetskoordinator på Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

Enligt säkerhetsskyddsförordningen måste offentliga verksamheter göra säkerhetsanalyser, och där ingår att kartlägga om de äger information om rikets säkerhet och hur den ska skyddas. Och det ska också framgå vilka anläggningar som behöver säkerhetsskydd eller skydd mot terrorism.

Nu visar alltså den här granskningen att många kommuner saknar en gedigen säkerhetsanalys. Men det är inte helt enkelt menar Jonas Gerborn

– Det kan vara svårt för en kommun att definiera vad rikets säkerhet är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".