Kathrin Bjuresäter. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Kathrin Bjuresäter har fått ett nytt hjärta. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

"Ingen säger nej till en andra chans"

Kathrin Bjuresäter om sitt nya hjärta
2:19 min

Hittills i år har 139 avlidna personer hjälpt andra svårt sjuka genom att donera sina organ. Kathrin Bjuresäter från Karlstad fick ett nytt hjärta för två år sen.

När Kathrin Bjuresäter från Karlstad var 16 år föll hon ihop i skolan.Det var då det upptäcktes att hon hade ett hjärtfel, som hon sen levde med i många år.

Men efter att ha fött barn och fått en pacemaker inopererad så kom läkarna fram till att hennes hjärta inte längre skulle funka - hon behövde ett nytt.

2015 fick hon det. 

Själva operationen, när hon fick sitt nya donerade hjärta, gick snabbt och bra. Efter bara några timmar var hon uppe och gick. Men sen följde ett år av rätt jobbiga kontroller. Våra hjärtan har ju vårt eget DNA, så när ett nytt kommer in i kroppen, finns risken att det stöts bort.

Men Kathrins kropp accepterade hennes hjärta.

– När jag var sjuk innan så fick jag alltid höra att jag inte fick ha för hög puls. Nu helt plötsligt ska jag ha hög puls. Det har varit en grej mentalt att komma över.

Hör Kathrin berätta själv i klippet ovan. HELA intervjun hittar du i klippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".