Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Matilda Jansson/Sveriges Radio
Ledamöterna i riksdagen skrev fler motioner under höstens allmänna motionstid, jämfört med de senaste åren. Foto: Matilda Jansson/Sveriges Radio arkiv.

Ökat antal riksdagsmotioner inför valåret

Daniel Bäckström (C): "Viktigt att visa på vilka frågor man driver"
4:59 min

Strandskydd, cykling, jakt och landsbygd är några av ämnena i höstens motioner från de värmländska riksdagsledamöterna. Att valåret nalkas märks på det totala antalet ökade riksdagsmotioner.

Totalt skrevs 3852 motioner under riksdagens allmänna motionstid, drygt 400 fler än förra året och 600 fler jämfört med för två år sedan. Samtliga motioner hittar du via länken.

Bara en bråkdel av motionerna brukar gå igenom. Men med det osäkra parlamentariska läget ökar motionerna i betydelse, resonerar Daniel Bäckström (C).

– Antalet tillkännagivanden från riksdagen till regeringen är ju mycket högre än tidigare, beroende just på det parlamentariska läget. Då är motionerna en viktig möjlighet att få igenom en tydlig markering mot regeringen, säger han.

Hur mycket handlar motionerna om att profilera sig själv som riksdagsledamot?

– Det är oerhört viktigt att visa på vilka frågor man driver i riksdagsarbetet och vad som engagerar.

Att göra det lättare att bygga nära vattnet är ett ämne som flera värmländska riksdagsledamöter är inne på. Till exempel de båda moderaterna Christian Holm Barenfeld och Pål Jonson, och även Daniel Bäckström.

Han vill helt slopa det generella strandskyddet och istället bara ha skydd för särskilt bevarandevärda stränder.

– Man måste underlätta för nybyggnation och byggnation i strandnära läge, och ändå ha en varsamhet kring naturvärdena, säger Daniel Bäckström.

Precis som tidigare år är tåg är ett ämne som flera ledamöter från båda blocken är inne på. Särskilt då med fokus på sträckan Oslo-Karlstad-Stockholm.

Daniel Bäckström vill också utreda hur sportskyttar och jägare kan bidra till totalförsvaret.

Moderaten Christian Holm Barenfeld vill tillåta rörlig belysning i jakt på vildsvin och stoppa statliga företags och myndigheters möjlighet till politisk opinionsbildning. Partikamraten Pål Jonsson vill ha en viltmyndighet och ett veterancentrum i Värmland för personal i internationella fredsfrämjande insatser.

– Vi har inte varit så bra på att ta hand om veteranerna, vi har inte gett de det stöd de behöver, säger Pål Jonson.

Miljöpartisten Stina Bergström vill att man alltid ska kunna ta med cykeln på tåget, och att bilister ska lämna företräde för cyklister vid övergångsställen.

– Det vore bra att ha en tydlig lagstiftning som gäller också för cyklister, så vet alla vad som gäller och vi kan undvika olyckor. Och det gäller att både cyklister och bilar sänker hastigheten, säger Stina Bergström.

Vänsterpartisten Håkan Svenneling motionerar om att förbättra landsbygdspolitiken och att se över det kommunala utjämningssystemet.

Sverigedemokraten Runar Filper vill förbjuda tiggeri, slopa vägstrafikskatten för tävlingsfordon, och införa morgonsamling och dialektundervisning i skolan.

– Vi ser hur dialekterna försvinner i rasande takt med nya generationer, och dialekter är ju ett kulturarv som vi har att värna om, säger Runar Filper.

De fem värmländska socialdemokraterna har tillsammans motionerat om att motverka klyftan mellan stad och land.

Lars Mejern Larsson vill också förenkla organdonationer. Berit Högman vill se över ersättningen till borgerliga vigselförrättare och Mikael Dahlqvist har tillsammans med Mejern föreslagit ökat nordiskt gränssamarbete, och Gunilla Svantorp vill införa yrkeslegitimation för undersköterskor.

– 2035 kommer det att saknas 160 000 undersköterskor. Då tror vi att det är viktigt att säkra, vad handlar jobbet om, och då är legitimation en kvalitetssäkring, säger Gunilla Svantorp.

Socialdemokraten Eva-Lena Gustavsson är nyast på Värmlandsbänken, hon vikarierar för pappaledige Jonas Gunnarsson och har just upplevt sin första allmänna motionstid.

– Det var ganska hektiskt. Riksmötet öppnade 12 september och då var det festligt och pompa och ståt. Och dagen efter började arbetet direkt, pang bom. Intensivt, och fantastiskt lärorikt, säger Eva-Lena Gustavsson.

Hon har skrivit en egen enskild motion, som handlar om att öka säkerheten i rättssalarna genom att ändra reglerna kring övervakningskameror.

– Det finns ingen bestämmelse som tillåter att bilder tas upp inne i rättssalen och överförs från den om överfallslarmet aktiveras. Om det skulle hända någonting där polisen behöver ingripa, då är det ju bra om de vet vad som händer inne i salen och kan förbereda sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".