19-åriga Lisa Jonasson från Nykroppa i Värmland skruvar Timmy Hansens bil och är den enda kvinnliga mekanikern i hela rallycross-VM.
19-åriga Lisa Jonasson från Nykroppa i Värmland skruvar Timmy Hansens bil. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.

Lisa bryter mönstret i rallycross-VM

Lisa Jonasson: Klar man sticker ut i mängden
5:45 min

Lisa Jonasson från Nykroppa är en banbrytare i den mansdominerade motorsporten. Hon är den enda kvinnliga mekaniken i hela rallycross-VM där i stort sett alla är män.

19-åriga Lisa Jonasson visar runt i depån hos Team Hansen där tre rallycrossbilar står uppställda och förbereds inför den andra dagen av VM-deltävlingen i lettiska Riga.

– Det var lite lerigt ute på banan så vi har tvättat bilen och vi har fixat dekaler och lite småfix, säger Lisa Jonasson samtidigt som hon kollar lufttrycket i däcken.

I teamet så ingår den franske motorikonen och niofaldige rallyvärldsmästaren Sebastién Loeb tillsammans med bröderna Timmy och Kevin Hansen från Götene, och det är just Timmys bil som Lisa Jonasson jobbar med.

Hon har hunnit långt i sin unga mekanikerkarriär och har erfarenhet av STCC och redan innan hon tog studenten i somras från tävlingsmekanikerprogrammet på gymnasiet i Torsby så fick hon en plats i Team Hansen motorsport.

Mitt intresse växte redan sen barnsben. Jag har alltid varit involverad i motorsport och min pappa tog med mig ut på rallytävlingar när jag satt i barnvagnen. 

Hon är den enda kvinnliga mekanikern i rallycross-VM som i övrigt består av nästan enbart män på alla positioner.

– Det är klart man sticker ut i mängden och det är både på gott och ont. Du får mycket kommentarer men jag tycker det är kul. Annars hade jag inte varit här men vissa dagar är tuffare än andra.

Har du stött på fördomar?

– Det gör man nästan varje tävlingshelg. Senast idag när man skulle bort med däck så kom det några och frågade "behöver inte du hjälp, du är en så liten tjej och det ser tungt ut för dig". Då får man stå på sig för det spelar ingen roll vilket kön du har. Man är lika duktig mekaniker för det och man ska inte bli nedvärderad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".