Poddar för att fler ska må bra

2:31 min

Siri Strand har diagnosen borderline och Emma Westas Rödin har en historia med ätstörningar och ångest. Nu jobbar de tillsammans för att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa.

I P4 Värmland tar vi ofta upp psykisk ohälsa bland unga människor.

Till exempel fick 14 procent av de värmländska gymnasieeleverna vård på Barn- och ungdomspsykiatrin förra året.

Siri Strand, uppvuxen i Karlstad, och Emma Westas Rödin har själva erfarenheter av psykisk ohälsa. I deras podcast pillerpodden tar de upp ämnen som de tycker att det talas för lite om.

– Vi började prata om det vi skämdes allra mest för. För mig handlade det om sorg, "varför ser inte min sorg ut som den gör på tv?" säger Emma Westas Rödin.

I och med sociala medier, poddar och bloggar pratas det kanske oftare om psykisk ohälsa nu än innan internets födelse. Trots det mår många unga människor dåligt.

– Jag tror att det saknas utbildning i låg skolålder. Vi måste prata om suicid med barn. När man inte får det hemifrån eller i skolan skapas en rädsla, säger Siri Strand och fortsätter:

– Barnen behöver veta att lidande går över. Att hemligheter som inte handlar om paket och födelsedagar och sådant, de ska inte vara hemligheter utan man måste prata med någon.

Emma Westas Rödin håller med.

– På samma sätt som man lär sig att man ska ha benskydd i knatteligan så måste vi lära oss vad symptom på depression och ångest kan vara. Många tror att det måste ha gått riktigt långt för att det just ska vara på riktigt.