Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler feta barn i Sverige

Publicerat onsdag 11 oktober 2017 kl 14.15
Folkhälsostrateg: Ekonomi och föräldrars utbildningsnivå påverkar
(3:27 min)
En kvinna står på en våg. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Jannette Grahn Vera, folkhälsostrateg Landstinget i Värmland. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jannette Grahn Vera, folkhälsostrateg Landstinget i Värmland Foto: Jonas Hansson/Sveriges radio

Andelen feta svenska pojkar har mer än trefaldigats de senaste 40 åren, medan andelen feta flickor fördubblats. I övriga världen är situationen ännu värre.

Det är tidskriften The Lancet som nu publicerar en stor internationell studie som visar utvecklingen av övervikt och fetma bland barn och ungdomar i 200 länder mellan åren 1975 och 2016.

År 1975 var bara 2,3 procent av de svenska flickorna feta. Motsvarande andel i dag är 4,7 procent. För pojkarna har viktökningen varit mer påtaglig. År 1975 led 2,6 procent av pojkarna av fetma, mot dagens 8,5 procent.

– Jämfört med hur det ser ut i landet i övrigt ligger vi högre i Värmland. Det är fetman (BMI över 30) som ökat mer än övervikten (BMI 25-29,9), säger Jannette Grahn Vera, folkhälsostrateg på Landstinget i Värmland.

Orsakerna till att allt fler barn klassas som feta är till exempel onyttig mat, sockerintag och för lite motion. Fetman har också att göra med föräldrarnas socioekonomiska situation.

– Socioekonomin är en faktor. Utbildningsnivån en annan, säger Jannette Grahn Vera och fortsätter.

– Det kan handla om att en familj kanske inte har råd att köpa mer hälsosamt livsmedel. Bra livsmedel kostar mer.

Men morötter är väl billigare än dricka eller kexchocklad?

– Då handlar det om kunskaper som påverkar livsmedelsvalet, säger Jannette Grahn Vera.

The Lancets studie visar att situationen är värst i vissa önationer i Stilla havet där förekomsten av fetma mer än tiofaldigats de senaste 40 åren. På exempelvis Cooköarna och Nauru lider i dag sju av tio barn av övervikt samtidigt som en tredjedel (33 procent) av samtliga barn är feta.

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger till TT att denna fråga "inte är helt okomplicerad" och att den nu bereds på regeringskansliet.

"En eventuell sockerskatt måste övervägas mycket noga. Branschen har ett stort ansvar. Jag vet att de arbetar aktivt med att erbjuda ett mer hälsosamt sortiment", skriver hon i ett mejl.

Forskarna bakom studien, som är verksamma vid Imperial College London, poängterar att det fortfarande är fler barn som lider av svår eller måttlig undervikt, än som lider av fetma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".