Billerudkorsnäs, Gruvön. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
1 av 2
Billerud Korsnäs, Gruvön. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Jari Viitakangas. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jari Viitakangas, ombudsman Byggnads. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Facken granskar jättebygget på Gruvön

Jari Viitakangas, Byggnads: "Enligt statistiken ska någon dö här ute"
3:29 min

För att undvika dödsfall, allvarliga skador och oschyssta arbetsvillkor har flera fackförbund storsatsat på att finnas på plats och granska arbetet när Gruvön i Grums nu bygger ny kartongmaskin.

Byggnads ombudsman Jari Viitakangas har varit på plats sedan augusti, och han berättar att några saker har upptäckts under tidiga hösten.

– Det finns några som inte har rätt lön och det finns lite problem när det gäller droger. Billerud har haft drogtest och hittat några som var positiva. Det är viktigt att de som jobbar här ute känner sig säkra, så att det inte är någon som är påverkad på arbetsplatsen, säger Jari Viitakangas.

Med över 1 000 personer som är på plats för bygget, och över 170 olika företag som är inne som underentreprenörer finns det mycket att granska. Det handlar till exempel om att kontrollera att företagen betalar ut rätt lön, att ingen blir lurad och att de som jobbar har rätt utbildning och intyg. Men prio ett är de fysiska riskerna på bygget.

– Arbetsmiljön är det jag ser som viktigast. Enligt statistiken ska någon dö här ute, och det ska vi försöka undvika, säger Jari Viitakangas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".