En bild med ett citat. Foto: Sveriges Radio.
Anställda uppmanas att inte prata med media. Foto: Sveriges Radio.

Jobbcoachföretagets anställda uppmanas inte prata med media

Claes Bengtsson, Unionen: "Det är en gråzon"
1:13 min

Efter att flera deltagare och före detta anställda på jobbcoachföretaget ABC-kraften i Karlstad varit kritiska mot företaget har de anställda blivit uppmanade av företaget att inte prata med media.

I ett mejl som skickades ut till de anställda på ABC-kraften i Karlstad skriver en ansvarig inom företaget att:

"Vi ska ej uttala oss, vara med på bild eller i reportage eller släppa in media i våra lokaler. Detta står med i allas våra anställningsavtal gällande sekretess".

Och att privata företag som delvis finansieras med hjälp av skattemedel uppmanar sina anställda att inte prata med media är något av en juridisk gråzon. Det menar Claes Bengtsson som är regional ombudsman på fackförbundet Unionen.

– När man har ett anställningsavtal har man också en lojalitetsplikt. Arbetsgivare har en lojalitetsplikt gentemot den enskilde anställde, och omvänt. Ibland är det en gråzon för vad som är tillräckligt allvarligt eller inte, säger Claes Bengtsson.

Men är missförhållandena tillräckligt allvarliga finns det en lag som skyddar privatanställda som valt att gå till media med uppgifter.

– Det finns ett skydd för att gå vidare med den här typen av information om det är så att det är tillräckligt allvarliga missförhållanden i verksamheten så att det i praktiken kan leda till fängelse, säger Claes Bengtsson, ombudsman Unionen.

Sofia Myrén, regionsansvarig på ABC-kraften, säger till P4 Värmland att företaget inte vill ställa upp på någon intervju eller kommentera kritiken som har framkommit i P4 Värmlands granskning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".