Jonas Gunnarsson (S). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Jonas Gunnarsson (S) har suttit i riksdagen sedan 2010, petas neråt i den socialdemokratiska valberedningens förslag till riksdagslista i valet 2018. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio arkiv.

Jonas Gunnarsson kan förlora riksdagsplats

Valberedningens ordförande: Det här är det vi tror vi får stöd för
2:11 min

Lars Mejern Larsson toppar riksdagslistan för Socialdemokraterna i Värmland, enligt valberedningens förslag som nu är ute på remiss. Samtidigt riskerar Jonas Gunnarsson att förlora sin riksdagsplats, eftersom han petas neråt till sjunde plats på listan.

– Det är utifrån de nomineringar vi har fått in, då hamnar Jonas på den platsen, plats sju helt enkelt, säger valberedningens ordförande Anders Johansson till P4 Värmland.

Ska man tolka det som att det finns ett missnöje ute i arbetarkommunerna med hans insats som riksdagsledamot?

– Det har jag ingen uppfattning om överhuvudtaget. Vi har gått utifrån de nomineringar som har kommit in helt enkelt, det vi tror att vi får stöd för som valberedning.

Det är mängden nomineringar från arbetarekommuner, SSU och S-kvinnor, i relation till deras antal mandat på partiets valkonferens 25 november, som ligger till grund för listan.

Andra kriterier är att det ska vara varannan man, varannan kvinna, på listan och att en fjärdedel av kandidaterna ska vara under 35 år.

Socialdemokraterna i Värmland har i nuläget fem riksdagsplatser. Tre av dem innehas av de tre personer som toppar förslaget till riksdagslista i valet 2018: Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Mikael Dahlqvist.

Sedan följer kommunpolitikern Åsa Hååkman Felth från Filipstad och SSU-ordföranden Philip Botström.

Arbetarekommunerna har nu fram till 20 oktober på sig att yttra sig om förslaget, och ingenting är klart förrän valkonferensen i november.

– Det händer ju titt som tätt att det inte blir som valberedningen föreslår. Därför skickar vi också ut det på remiss, så att man verkligen kan tänka till en gång till, säger Anders Johansson.

Valberedningen föreslår också att nuvarande landstingsrådet Ulric Andersson blir socialdemokratisk kandidat till posten som regionråd.

Även där handlar det om att han har fått flest nomineringar, enligt Anders Johansson. Bland dem som också har fått nomineringar, men inte lika många, finns Åsa Johansson och Monica Gundahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".