Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjön Visten, nordväst om Deje. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
I flera värmländska riksdagsmotioner föreslås förändringar av strandskyddsreglerna. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.

Flera värmländska riksdagsförslag om lättat strandskydd

Jonson (M) och Svenneling (V) om strandskydd och landsbygdsutveckling
6:54 min

Det måste bli lättare att bygga nära vattnet, anser Pål Jonson (M), en av flera värmländska riksdagsledamöter som har motionerat på temat strandskydd. Men Håkan Svenneling (V) är kritisk.

Moderaterna Pål Jonson och Christian Holm Barenfeld och centerpartisten Daniel Bäckström har alla skrivit förslag under årets allmänna motionstid i riksdagen om att reformera strandskyddsreglerna.

– Vi har närmare tiotusen sjöar och vattendrag i Värmland. Vi måste se över strandskyddet, och få igång boendet och byggandet på landsbygden, säger Pål Jonson.

Han är öppen för att helt slopa det generella strandskyddet, och istället låta kommunerna peka ut speciellt bevaransvärda stränder.

Vänsterpartisten Håkan Svenneling är skeptisk till den idén.

– Jag tror att det skulle vara allvarligt om vi vänder på principen, vad vi skyddar och inte. Jag tror att det är bra att vi i grunden har ett starkt strandskydd i Sverige, det gör att vi har en helt annan kustlinje än många andra länder där privata egendomar dominerar kring vattnet, säger Håkan Svenneling, som däremot är beredd att diskutera mindre förändringar i de system som finns.

– Det som skiljer mig och Håkan är att jag har stor tilltro till kommunerna att hantera den här möjligheten under ansvar. Kommunerna är fullt medvetna om att besöksnäringen är väldigt viktig. Jag ser ingen rå exploatering kopplat till att kommunerna får besluta om strandskydd, kommenterar Pål Jonson.

Håkan Svenneling har bland annat motionerat i riksdagen på temat landsbygdsutveckling. Hans idéer för att stimulera ökat byggande på landsbygden handlar bland annat om att se över dagens bostadsfinansiering.

– Det sitter en utredare som kommer med ett förslag i december, och då får vi titta på det och se vad vi kan göra. Men jag tror att kan man dela risken mellan den enskilde, banken och det offentliga kan det bli bra, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".