Vårdpersonal
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Gert Ohlsson (L) och Anders Nilsson (V)
2 av 2
Gert Ohlsson (L) och Anders Nilsson (V) debatterade målet att landstinget ska bli oberoende av hyrläkare. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
Landstinget

Oppositionen kräver svar om hyrläkare

Gert Ohlsson (L): "Vi vill ju verkligen få stopp på hyrläkarna"
1:05 min

Landstingets kostnader för hyrläkare skjuter åter i höjden, och nu riktar landstingsoppositionen kritik mot majoriteten för att man inte lyckats åtgärda problemet.

Senast den 1 januari 2019 ska landstinget i Värmland vara oberoende av hyrpersonal, det är ett mål som Sveriges kommuner och landsting, SKL, satt upp. Men istället ökar kostnaderna för hyrläkare.

För 2017 beräknas kostnaderna landa på 170 miljoner kronor vilket är "all time high". Nu vill oppositionspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ha svar från majoriteten hur de ser på situationen med hyrläkarna.

– Nu har man haft nästan åtta år på sig att lösa det här. Nu kostar hyrläkare mer än någonsin, vi har gått från 40 miljoner till 170 miljoner. Otroliga kostnader som vi skulle kunna göra annat för, säger Anders Nilsson (V).

Gert Ohlsson (L) håller med om att det inte är en bra situation.

– Vi vill verkligen få stopp på hyrläkare. Men det här går inte enbart att göra i Värmland. Vi måste få med oss alla landsting i hela Sverige. Och det finns nu en sådan överenskommelse via SKL, Sveriges kommuner och landsting, att man gemensamt i Sverige ska försöka bli oberoende av hyrläkare från 1 januari 2019, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".