Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Överbanmästarbostaden i Karlstad, mellan järnvägen och Magasinsgatan. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Trafikverket vill riva den gamla överbanmästarbostaden, men kommunen säger nej. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Erik Nilsson (KD), framför den gamla överbanmästarbostaden i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Karlstad säger nej till rivning av överbanmästarebostad

Erik Nilsson (KD): "En väldigt fin del av Karlstads kulturhistoria"
2:56 min

Trafikverket vill riva den gamla överbanmästarebostaden i Karlstad, eftersom den anses för dyr att renovera och omöjlig att sälja. Men kommunen kommer att avslå ansökan om rivningslov.

– Det här är ju en väldigt fin del av Karlstads kulturhistoria. Det är ju den enda byggnad som egentligen finns kvar av gamla östra station, så det tycker vi är värt att bevara, säger Erik Nilsson (KD), ordförande för Karlstads kommuns stadsbyggnadsnämnd.

Den gamla tegelbyggnadens väggar är nerklottrade och fönstren är täckta av spånplattor. Inomhusmiljön uppges vara i ännu sämre skick.

Huset, vid Magasinsgatan på Herrhagen, fungerade förr som bostad åt överbanmästaren men står numera tomt. Eftersom det bara är elva meter till järnvägen anses det av bullerskäl inte heller längre lämpligt som bostad.

Enligt Karlstads kommun har huset stort kulturhistoriskt värde. Byggnaden är den enda som påminner om gamla Östra station, som revs på 1970-talet.

Stilen är typisk för SJ:s byggnader från sekelskiftet 1900, och byggnaden är en viktig del av Karlstads kommunikations- och industrihistoria, enligt kommunens stadsbyggnadsantikvarie.

Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott säger därför nej till rivning, och på onsdag tar nämnden beslut.

Veronika Gustafsson, kommunikatör på Trafikverket, kommenterar:

– Vi har förståelse för att man kan tycka att det finns kulturvärden som man vill bevara. Men samtidigt kan vi inte använda förvaltningspengar till att ta hand om tomma byggnader som inte används.

Trafikverket anser att huset är omöjligt att sälja, också för att närheten till spår och strömförande ledningar innebär faror. Och renoveringskostnaden för att kunna ha verksamhet i byggnaden uppskattas till tre miljoner kronor.

Men kommunen konstaterar att det är fastighetsägares ansvar att hålla kulturhistoriskt värdefulla byggnader i skick, och att bristande underhåll inte kan vara skäl till att tillåta en rivning.

– Jag förstår Trafikverkets ingång i det här. Men vår ingång som Karlstads kommun och som Karlstadsbor är att bevara någonting till eftervärlden, och då tycker jag att byggnaden verkligen är värd att bevara. Men det får såklart ha sin juridiska gång, jag är helt övertygad om att Trafikverket kommer att överklaga vårt beslut och så får det valsa igenom rätt juridiska instanser, så får vi se vad utfallet blir, säger Erik Nilsson.

Det är ju inte okej att använda huset som bostad. Ser du några andra möjliga användningsområden?

– Det skulle möjligtvis kunna vara någon kulturlokal, kanske någon dansstudio eller någonting. Möjligtvis kontor också, jag tror faktiskt att det skulle gå.

Men på Trafikverket, som dessutom har uttryckt att marken behövs för framtida utvecklingsbehov för järnvägen, ser man svårigheter även med andra användningsområden för byggnaden.

– Man får inte bo där, eftersom det är farligt att ha bostad så nära spåren. Och det är inte heller lämpligt att ha verksamhet där det vistas större mängder människor så nära spåren, säger Veronika Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".