Många mäklare gör att konkurrensen hårdnar

2:24 min

Antalet mäklare ökar stadigt i Värmland och riket, det har det gjort sedan millenieskiftet. Ju fler mäklare som finns ju hårdare blir konkurrensen och många slutar bara efter några år i branschen.

– Det är tufft de första två åren, säger Alma Röding som jobbar på en mäklarfirma i Karlstad.

Som ny ska man jobba upp sin egen kundkrets, på en kort tid. Det krävs mycket arbete. Många jobbar så hårt att de slutar efter några år inom yrket.

Idag finns det lite drygt 150 mäklare här i Värmland. Det kan jämföras med 85 stycken registrerade mäklare år 2000. I Sverige totalt har antalet mäklare ökat från 4500 vid millenniumskiftet till idag 7085 stycken. Varje år utbildas cirka 600 nya mäklare i Sverige.

Tomas Carter jobbar på FMI Fastighetsmäklarinspektionen, han ser inga större problem med att antalet mäklare ökat kraftigt.

– De nyutbildade har en väldigt bra utbildning och kan falla tillbaka på, säger han. Samtidigt som han erkänner att konkurrensen hårdnar för mäklarana för att få uppdrag.

Men samtidigt oroar han sig inte för att mäklarna tar till fula knep för att få sälja sina bostäder.

– Man ska ju följa fastighetsmäklarlagen och god mäklar sed, avslutar Tomas Carter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista