Anhörighetsdagen i Forshaga, Eva Lehtonen, Jessica Rammin och Carin Wallman.
Eva Lehtonen, Jessica Rammin och Carin Wallman. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio

Engagerande dag för anhöriga

Jessica Rammin: "Den är jätteviktig den här dagen"
1:10 min

Under lördagen anordnades anhörighetsdagen, ett evenemang där anhöriga till personer med en funktionsnedsättning stod i fokus.

Dagen var tänkt som en möjlighet för att hämta kraft, kunskap, och möta andra i en liknande situation, något som behövs anser Eva Lehtonen anhörigsamordnare i Forshaga:

– Otrolig viktigt därför att anhöriga gör ett sådant omfattande arbete, det går väldigt mycket tid och mycket energi till det här.

Enligt socialtjänstlagen ska det finnas ett anhörigstöd i varje kommun berättar Carin Wallman som är anhörigkonsulent i Karlstad:

– Det ser väldigt olika ut i kommunerna. Hur man har valt att erbjuda det här och hur man har valt att organisera men att det ska finnas anhörighetsstöd i varje respektive kommun är lagstadgat.

Flera anhöriga var på den här dagen bland annat Jessica Rammin som tycker den här dagen är jätteviktig.

– Min son är sex år och har Downs syndrom, vi jobbar med det här i vardagen men det är väldigt viktigt att få träffa familjer i samma situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".