Slam från Rottneros kan bli kattströ

1:17 min

Varje år så köps kattströ för miljarder i Sveriger och det mesta importeras. Men vi skulle kunna producera eget och miljövänligare.

– Kattströ importeras idag från Kanada, USA, Spanien och Kina, säger Marina Kristiansson som är miljökonsult och tagit fram den nya produkten.

Det finns planer på att bygga en fabrik i Sunne där man skulle kunna ta till vara slam från Rottnerosfabriken. Av detta kan man göra ett svensktillverkat kattströ som är miljövänligt på flera sätt.

Den här produkten bidrar på så sätt att skogsindustrin blir av med ett avfall som de annars får betala för. Det blir till ett kattströ som sedan när katten gjort sitt kan komposteras.

Det behövs kapital för att kunna dra igång en stor fabrik och just nu hyr man in sig hos fabriker utanför länet och kör en provproduktion men målet är att tillverkningen ska ska på hemmaplan.

– Vårat mål är att få upp en fabrik i Värmland eftersom vi har så många skogsindustrier här, säger Marina Kristiansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista