Lagböcker. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Värmlands tingsrätt dömer till kommunens fördel. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Inget skadestånd till sextrakasserat barn

Tingsrätten dömer till kommunens fördel
1:03 min

Karlstads kommun slipper betala skadestånd efter att ett barn i fyraårsåldern trakasserats av ett äldre barn på en förskola i kommunen mellan 2012 och 2013.

Barnets mamma stämde Karlstads kommun efter att barnet berättat om att det under ett års tid mellan 2012 och 2013 utsatts för sexuella trakasserier av ett äldre barn på förskolan. Det utsatta barnet var då fyra år.

Rättegången hölls i september i år och nu dömer Värmlands tingsrätt till Karlstads kommuns fördel. Tingsrätten anser att ord står mot ord vad gäller vilka uppgifter personalen på förskolan fått ta del av för att sedan kunnat vidta relevanta åtgärder.

Tingsrätten menar också att mamman inte kunnat påvisa att barnet mått dåligt eller lidit psykiskt av händelserna. På grund av de inblandade barnens ålder bedömer tingsrätten att det inte kan röra sig om sexuella handlingar enligt lagens mening.

I och med det slipper Karlstads kommun betala 300 000 kronor i skadestånd och diskrimineringsersättning som ingick i stämningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".