Olof Wretling. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Olof Wretling. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Premiär för både bok och turné för Wretling

Olof Wretling: "En dröm för mig att ha premiär här i stan"
5:03 min

Skådespelaren Olof Wretling är dubbelt aktuell, med boksläppet "Fem vintrar och en en sommar - Diagnoserna i mitt liv" - och med turnépremiär i Karlstad.

Olof Wretlings sommarprat i P1 har gjort att han fem gånger röstats fram av lyssnarna att få vinterprata. Nu finns texterna samlade i en bok, tillsammans med föreställningen Diagnoserna i mitt liv. 

– Jag strävar efter att det inte ska vara så långt mellan att skratta och gråta i mina texter - ju mer oväntade de där tvära kasten är desto mer angelägen blir berättelsen, säger Olof Wretling.

Ska vi se det som en självbiografi, eller ljuger du en massa som vanligt?

– Jag har inte tänkt på det som memoarer, men det är en livsberättelse om att hitta sin stig i livet och att konfronteras med sorg och rädslor och övervinna hinder. Jag gjorde upp med dyslexi på högstadiet och gymnasiet till att idag ha gett ut två böcker och åtta pjäser. Om jag berättar den historien så kanske någon tänker: om han kan, kan jag med!

Har vi Stefan Holm att tacka för allt det här?

– Ja kanske det! Jag var bättre än honom några år och vann några Ungdoms-SM, men sen kom han och Staffan med raketfart och swishade om.

När det nu är dags för turnépremiär för föreställningen Diagnoserna i mitt liv, då blir det i nya hemstaden Karlstad. Men vad ska han skriva om nu?

– Att berätta om saker som man är mitt uppe i, det tror jag kan bli svårt, för man har ingen distans till det. Att berätta om sorgen och rädslan efter att min pappa gick bort så tidigt, det kan jag se ett syfte med. Just nu är man trebarnsfar och kämpar med att vara en bra förälder med allt vad det innebär. Läsa läxor, skjutsa, vara glad och trevlig på hämtning och lämning och inte springa i korridorerna...det tror jag säkert skulle vara spännande, säger Olof Wretling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".