Skiss för moské på Rud. Bild: ArkitektStudion AB
1 av 2
En första skiss för hur en moské på Rud skulle kunna se ut. Bild: ArkitektStudion AB Foto: ArkitektStudion AB
Marléne Lund Kopparklint, moderat kommunpolitiker i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Marléne Lund Kopparklint, moderat kommunalråd. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

KD och M vill inte ha folkomröstning

Marléne Lund Kopparklint (M): "Finns bättre sätt att hantera oron"
5:03 min

Det kommer sannolikt aldrig att bli en folkomröstning i moskéfrågan i Karlstad. Kristdemokraterna och Moderaterna, som röstade emot moskébygget i fullmäktige, säger nej till förslaget.

När beslutet om att godkänna detaljplanen för en moské på Rud var uppe i fullmäktige i juni sa en klar majoritet ja till byggplanerna.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna (och även två från Liberalerna) sa nej. Trots att M och KD fortfarande är emot planerna meddelar de båda partierna idag att man tänker acceptera beslutet i fullmäktige.

– En folkomröstning om ett moskébygge på Rud i Karlstad tror vi skulle öka polariseringen i samhället, något vi inte vill bidra till. Vi anser också att när ett beslut är fattat av kommunens högsta beslutande organ bör det ligga fast. Dessutom skulle en folkomröstning endast vara rådgivande, och skulle inte leda till att beslutet förändras samt kosta mycket skattepengar att genomföra, skriver de båda partierna i ett gemensamt yttrande idag.

Såväl moderater som kristdemokrater i Karlstad anser att moskéns placering på Rud är fel. De menar att marken kan nyttjas bättre för andra ändamål såsom bostäder, skolor eller annan kommunal verksamhet eller strategiska företagsetableringar. Men ett krav om folkomröstning tänker de inte stödja:

– Vi måste kunna lita på den demokratiska processen. Därför har vi landat i detta beslut, säger kommunalrådet Marléne Lund Kopparklint (M) till P4 Värmland

Det betyder att när frågan om en folkomröstning om moskén (en fråga som SD driver) når fullmäktige kommer det inte finnas det stöd på en tredjedel av ledamöterna som krävs för att besluta om en sådan.

M och KD understryker i sitt pressmeddelande att man tar oro för våldsbejakande extremism på allvar. Men man menar att en folkomröstning om ett moskébygge skulle öka polariseringen i samhället.

Istället föreslår partierna ett åtgärdspaket, med en intensifiering av förebyggande arbete mot radikalisering och rekrytering till olika våldsbejakande extremistiska miljöer. Eftersom det främst är unga vuxna som är i farozonen, enligt partierna, vill man inrikta det förebyggande arbetet i grundskolan och gymnasiet.

Marléne Lund Kopparklint igen:

– I den här frågan tycker vi att det finns bättre sätt att hantera oron som invånare känner inför vad etableringen av en moské på Rud kan föra med sig. Men grundställningen vi har är att har man fattat ett beslut i kommunens högsta beslutande organ ska vi hålla fast vid det. Det handlar om att Karlstadsborna ska kunna lita på politiken, det vi fastslår det håller.

Att ha en folkomröstning om en moské, skulle det bryta mot principen om religionsfrihet?

– Just den formuleringen, att ha en folkomröstning om en moské eller inte, det tycker jag är helt fel. Det vi har sagt är att vi är emot att samlingslokalen ska vara på den tomten. Men att rösta om en moské tycker jag strider mot religionsfriheten.

SD:s kampanj med namnunderskrifter har förts under rubriken "nej till en moské i Karlstad".

– Jag kan ifrågasätta just den rubriken. Sedan vet jag att de skriver nedanför vad de verkligen menar, men det är ändå rubriken människor ser och där kan jag ha åsikter om att det är dumt formulerat. Och det kan också väcka oro och dra hit krafter vi inte vill ha, säger Marléne Lund Kopparklint.

Sverigedemokraternas gruppledare Ljubica Jasic Modin skriver i en kommentar till P4 Värmland att beskedet från M och KD var väntat.

"Men vi hade ändå hoppats på att båda dessa partier menar allvar med att stoppa bygget på föreslagen plats. Just nu är det inte så mycket vi kan göra och vi inväntar och respekterar den demokratiska processen", skriver Ljubica Jasic Modin, som också tror att väljarna kommer att reagera och att det kommer att visa sig i valet nästa år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".