Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag: TV-avgiften slopas

Publicerat måndag 16 oktober 2017 kl 15.11
Sture Nordh presenterar förslaget
(1:40 min)
Sture Nordh ordförande för den parlamentariska public service-kommittén lämnar över delbetänkandet om nytt finansieringssystem för radio och tv till kultur- och demokratiminister Alice Bah  Kuhnke (MP).
Sture Nordh ordförande för den parlamentariska public service-kommittén lämnar över delbetänkandet till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Tv-avgiften kan komma att skrotas och ersättas av en tv-skatt på högst 1 308 kronor per skattebetalare.

Public servicekommittén har presenterat ett förslag på ett nytt finansieringssystem för public serviceradio och tv.

I dag ska varje hushåll betala 2 340 kronor per år i avgift för att ha tv-mottagare hemma, det som i dagligt tal kallas tv-licens. Kommitténs förslag innebär att en skatt tas ut för alla över 18 år med en viss beskattningsbar inkomst. Maxbeloppet blir 1 308 kronor per person.

Enligt utredaren Sture Nordh så innebär förslaget att tv och radio får ungefär samma medel som i dag.

  • För hushåll med två skattebetalande vuxna så blir kostnaden samma som i dag. För ensamhushåll blir kostnaden halverad. 
  • För hushåll med flera vuxna med beskattningsbar inkomst ökar kostnaden. 

Bakgrunden till förslaget är att alltfler tittar på tv via datorer, surfplattor och mobiltelefoner utan att betala avgift till public service. Dessutom bedöms 11-15 procent skolka från avgiften.

Förslaget innebär att Radiotjänst i Kiruna och därmed kontrollsystemet avvecklas. Kostnaden för kontroll blir därmed noll.

Invändningarna mot en skatt har varit att det påverkar public servicebolagens oberoende gentemot politikerna i riksdag och regering.

Utredaren Sture Nordh uppger att den föreslagna public serviceskatten och utbetalningarna till public servicebolagen kommer att hållas åtskilt från övriga inkomster och utgifter i statsbudgeten.

Han ser ingen risk för att politiker försöker styra innehållet i public service genom att skära ned i medlen.

– Att sänka tilldelningen till public servicebolagen går inte utan att ändra lagstiftningen och det är en betydligt krångligare process, säger han till TT. 

Utredningen föreslår att public servicebolagens sändningstillstånd ska vara åttaåriga i stället för dagens sex år. Under den perioden kan inte politikerna ändra public serviceskatten.

I kommittén ingår alla riksdagspartier. De står eniga bakom förslaget. 

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) föreföll ganska nöjd efter presentationen av utredningen.

– Det som är bra är ju att det finns en enig kommitté bakom, det borgar för långsiktighet och ett stärkt oberoende. Jag tog också nyfiket emot förslagen om ett stärkt oberoende som kommittén har fört fram. Nu ska vi bereda det här och skicka ut det på remiss, säger hon till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".