Inget höghus i kvarteret Almen

2:00 min

Planerna på ett höghus i kvarteret Almen i Karlstad, vid gamla stadshuset, stoppas. Den blågröna politiska majoriteten är överens om att säga nej.

Mikael Solberg, delägare i bolaget som äger stadshuset och som ville bygga höghuset, är inte förvånad över beskedet.

– Med den debatt som har varit var det förväntat, tycker jag, säger Mikael Solberg till P4 Värmland.

Men känns det tråkigt att inte kunna förverkliga planerna ni hade på ett höghus, med bostäder och med restaurang uppe i takvåningen?

– Vi hade en vision som vi tyckte skulle tillföra Karlstad någonting. Nu blir det ett annat resultat, som säkert blir jättebra också. Vi får göra så bra vi kan av det här nu. Det blir säkert jättebra så här också, men det hade blivit ännu bättre om vi hade fått göra det vi hade tänkt.

Bolaget ville från början bygga ett 20 våningar högt, smalt hus med glasfasad bredvid stadshuset. Visionen modifierades senare till 16 våningar. Huset skulle inrymma lägenheter, och högst upp en restaurang med maffig utsikt över stan.

Men förslaget har, som P4 Värmland har berättat tidigare, väckt mycket debatt. Det har höjts farhågor kring hur höghuset skulle påverka miljön i kvarteret Almen, där några av de få hus som överlevde den stora branden i Karlstad 1865 finns.

Bland annat sa kommunens teknik- och fastighetsnämnd nej i ett remissyttrande i våras.

I morse skrev NWT om att höghusplanerna nu stoppas. Och Erik Nilsson, kristdemokratisk ordförande i kommunens stadsbyggnadsnämnd, bekräftar för P4 Värmland att den blågröna majoriteten är överens om att stryka höghuset ur detaljplanen. Socialdemokraterna ville tillåta elva våningar, men genom majoritetens överenskommelse blir det alltså inget höghus alls.

Däremot säger politikerna ja till att bygga på gamla stadshuset med tre våningar, och att ett fyra våningar högt gårdshus får byggas.

Mikael Solberg säger att han inte känner någon besvikelse eller bitterhet gentemot politikerna över att höghusvisionen nu stoppas.

– Nej, det gör jag inte. Jag förstår politikerna, det är ett valår och de har sina bevekelsegrunder varför de fattar det här beslutet. Nu får vi göra så bra vi kan av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista