Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
1 av 2
Så här är den nya moskén på Rud tänkt att se ut. Foto: ArkitektStudion AB.
Rauf Ahmadi, Islamiska föreningen i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Rauf Ahmadi. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio arkiv.

Domstol avslår överklaganden mot mosképlanen

2:18 min

Planen som öppnar för en moské på Rud i Karlstad får klartecken från mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Domstolen avvisar och avslår de 13 överklaganden som har kommit in.

I de flesta fall anses de som har överklagat inte vara sakägare, eftersom de inte bor i närheten av det aktuella området.

Rauf Ahmadi, ordförande för Islamiska kulturföreningen som vill bygga moskén, är glad över beskedet.

– Man känner sig lättad, faktiskt. Den här processen har tagit ganska lång tid, så vi hoppas att det någon gång tar slut, så att vi kan börja det riktiga jobbet, säger Rauf Ahmadi till P4 Värmland

Det var i juni som kommunfullmäktige klubbade igenom detaljplanen, som öppnar för en moské på Rud.

Här kan du läsa fler artiklar om planerna på en moské i Karlstad

13 personer överklagade, däribland Sverigedemokraternas fyra fullmäktigeledamöter. Bland invändningarna som fördes fram nämndes avvikande arkitektur, segregation, ökad trafik, närheten till högstadie- och gymnasieskola och påverkan på grannfastigheters värde.

Men domstolen slår fast att nio av de 13 som har överklagat inte har någon klagorätt, eftersom de inte bor i eller i närheten av området som detaljplanen berör. Därför avvisas de nio överklagandena.

De fyra andra är däremot berörda. Men skälen de för fram är inte tillräckliga för att upphäva planen, enligt domstolen. Som bland annat konstaterar att det inte är någon enhetlig bebyggelse i området, och att argumentet om avvikande arkitektur därför inte håller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista