Per Inge Lidén (MP), Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden i Karlstads kommun. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
P4 Värmland granskar

"Vi kommer att ta allvarligt på den här frågan"

0:25 min

I den granskning P4 Värmland gjort av en förening som ska hjälpa personer med psykisk ohälsa har det visat sig finnas stora frågetecken kring den ekonomiska redovisningen. Karlstads kommun har stöttat föreningen med 340 000 i bidrag.

P4 Värmland har de senaste dagarna granskat en förening som fått miljonbidrag. Karlstads kommun har bidragit med flera hundra tusen kronor. Föreningens syfte är att hjälpa människor med psykisk ohälsa men verksamheten har flera problem. Bland annat har revisorerna riktat svidande kritik mot föreningen när det gäller redovisningen av ekonomin.

Per-Inge Lidén är miljöpartistiskt kommunalråd i Karlstads kommun. Han har skrivit på överenskommelsen som ger föreningen 340 000 kronor. Han tycker att kontrollen av hur bidragen används kan förbättras.

– Det kan säkert förbättras. Särskilt den här typen av brukarföreningar, att vi är med och stöttar på olika sätt, jag tror att vi kan jobba mer med det.

Han säger att han själv inte tagit del av revisionsrapporten som bland annat visar på att det är svårt, eller till och med omöjligt att få en överblick över hur bidragen använts, att bokföringen brister och att det kan finnas pengar man skulle ha betalat tillbaka till Socialstyrelsen.

– Det är en allvarlig kritik mot föreningen och det måste vi naturligtvis titta på, det kommer vi att ta seriöst på. Nu har vi inte fått in den revisionsrapport som du har förrän idag. De lämnar in den när de gör en nya ansökan och inför den ansökan ska vi gå igenom rapporter och besök för att försäkra att pengarna används på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista