Planerat höghus sett från två olika håll i centrum. Grafik/Montage: Arrhov Frick arkitektkontor
1 av 3
Foto: Grafik/Montage: Arrhov Frick arkitektkontor
Erik Nilsson, Kristdemokraterna i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Erik Nilsson (KD), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Linda Larsson (S), kommunalråd i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Linda Larsson (S), oppositionens kommunalråd i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

S kritiserar stoppat höghus i Almen

3:10 min

Beskedet från Karlstads blågröna majoritet om att slopa planerna på ett höghus i kvarteret Almen väcker förvåning och kritik från Socialdemokraterna, som ville tillåta ett elva våningar högt hus.

Enligt Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande, är det den känsliga miljön i området som har lett fram till man nu plockar bort det tänkta höghuset från förslaget till detaljplan.

– Det här är en känslig kulturmiljö. Det är i princip det enda vi har kvar från stadsbranden 1865 och vi vill gå försiktigt fram i det här kvarteret. Därför säger vi nej, säger Erik Nilsson till P4 Värmland.

När förslaget till detaljplan var ute på samråd i våras var tanken att ett smalt 16-våningshus skulle få byggas intill gamla stadshuset, vid anrika kvarteret Almen.

Socialdemokraterna vill sänka till elva våningar. Att den blågröna majoriteten nu istället plockar bort höghuset helt är märkligt, anser socialdemokratiska oppositionsrådet Linda Larsson.

Det rimliga, menar hon, hade varit att nu ställa ut planförslaget med höghuset för granskning så att allmänheten får tycka till.

– Men då väljer alltså majoriteten att bara helt plötsligt ta bort huset. Ett ytterst märkligt hanterande. Det fanns absolut goda skäl att sänka höjden på huset, men vi ville att det skulle få gå ut på granskning. Vi tycker att vi ska löpa processen ut, att granskningsskedet ska få ha sin gång och att vi då ska inhämta de sista synpunkterna för att sen fatta vårt beslut, säger Linda Larsson.

Att höghuset helt plockas bort ur detaljplaneförslaget som så småningom ska ut på granskning innebär att det inte heller kan komma tillbaka utan att hela detaljplanearbetet tas om från början, konstaterar hon.

Så här kommenterar Erik Nilsson den politiska oenigheten:

– Jag har försökt prata med de flesta partier, och kan bara konstatera att hade vi gått vidare med den här planen och haft kvar höghuset så hade det inte funnits majoritet i kommunfullmäktige för det här förslaget. Och det hade också inneburit, om det hade röstas ner, att då hade man fått ta om stora delar av den här processen. Det tror jag inte att varken vi eller fastighetsägaren tycker är speciellt bra, säger Erik Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista