Örjan Arvidsson. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Örjan Arvidsson, ordförande Handikappföreningarna i Karlstad. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

"Styrelsen har brister och ska erbjudas utbildning"

3:28 min

Efter de brister som framkommit i P4 Värmlands granskning så kommer föreningen att erbjudas en utbildning av sin paraplyorganisation.

- Enligt det ni har tagit fram och det som revisorerna tagit fram så är det väl så att man behöver se över kompetensen, säger Örjan Arvidsson.

Han är ordförande för Handikappföreningarna i Karlstad som är en paraplyorganisation med 17 föreningar som man hjälper och stöttar.

P4 Värmland granskar en förening i Karlstad som ska hjälpa personer med psykisk ohälsa. Men istället präglas föreningen av interna stridigheter, mobbing, stora ekonomiska frågetecken och anklagelser om korruption och toppstyre Trots detta får föreningen miljonbelopp i bidrag.

Han tillstår att styrelser kan tillsättas lite lättvindigt ibland och att det kan finnas kunskapsbrister.

- Vi är på det klara med att olika styrelser och andra engagerade behöver mer utbildning för att sköta sina tjänster eller uppdrag på rätt sätt. Det är dem vi vill nå med den här utbildningen.

Utbildningen ska genomföras tillsammans med ABF och beskrivs bli omfattande.

- Visst är det så att det är brister i föreningen - utan att för den del klanka ner på dem. Det är sådant vi hoppas kan räta ut med rätt utbildning.

Vad tycker du föreningen behöver göra nu?

- Man måste sätta sig ner och försöka lösa den här problematiken. För så här kan det inte vara. Medlemsverksamheten blir lidande, Jag vet att alla patientföreningar har som första regel att stötta sina medlemmar och hjälpa dem för att det inte ska drabbas av mobbing eller diskriminering.

Örjan Arvidsson säger att man gärna stöttar och hjälper till och kommer på föreningens styrelsemöten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista