Keith Aheinen, ordförande i Värmlands mansforum. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Keith Aheinen, ordförande i Värmlands mansforum. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Männen kliver fram i spåren av #metoo

4:28 min

Efter att kvinnor berättat om sexuella ofredanden under #metoo i sociala medier kliver nu männen fram - under #ihave. Bra, tycker Keith Aheinen, ordförande i Värmlands mansforum.

I spåren av anklagelserna om sexuella övergrepp begångna av filmproducenten Harvey Weinstein, staratades hashtaggen #metoo på Twitter, Facebook och Instagram. Miljoner kvinnor världen över vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier på sina arbetsplatser, på krogen och på nätet.
Och nu börjar männen också skriva - men under hashtaggen #ihave. Något som Keith Aheinen, ordförande i Värmlands mansforum, ser som väldigt positivt.

– Att "jag" tar ansvar, det är något jag gillar. Jag har gjort något, och det har fått konsekvenser för andra. Det sättet att tänka och jobba på är otroligt viktigt för att det faktiskt ska hända något, säger han.

Han tror att övergrepp alltid har funnits, men att vi nu lyfter frågan på ett nytt sätt. Hans råd är att vi borde snacka mer om normer och gränser. 

– Jag vill egentligen komma ifrån den där polariseringen mellan män och kvinnor. Alla vi borde ta ansvar för vad vi gör. Jag gillar hashtags men jag tror inte det är hela lösningen. Vi behöver ut och prata om det här och mötas och diskutera det, säger han.

Och just det sker nu, när den ideella föreningen Värmlands mansforum firar sitt 10-årsjubileum med att lansera en mansmånad. I kampanjen vill de synliggöra behovet av en dialog om känslor, maskulinitet och normer. Fem kvällar kommer man att hålla till på Värmlands Museum för att diskutera manlighet mellan den 18 oktober och 19 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista