Wallström vill se över lagstiftningen efter #metoo

Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar initiativet med Metoo-kampanjen. Samtidigt vill hon se att detta inte bara stannar vid ett upprop i sociala nätverk.

– Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut, säger hon till TT.

Kampanjen där kända och okända svenskor delger sina erfarenheter av sexuella trakasserier har fått enorm spridning de senaste dagarna.

Även utrikesminister Margot Wallström har uppmärksammat skildringarna.

– Det är modiga kvinnor och flickor runt om i världen, men jag tänker också som politiker: Vad gör vi? Det räcker inte med den här typen av upprop utan det måste leda till åtgärder, säger utrikesministern i samband med att hon är på väg till Barentsrådets utrikesministermöte.

Förutom frågan kring lagstiftning ser också Wallström flera andra frågeställningar:

– Hur påverkar vi opinionen och vad vi kan göra genom alla våra kanaler för att komma till rätta med detta?, säger hon.

Uppmaningen att i sociala medier under samlingsnamnet #metoo dela med sig av sina erfarenheter kom från skådespelerskan Alyssa Milano i spåren av att filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för att under lång tid trakasserat kvinnor sexuellt.

För Wallström med sin bakgrund inom FN är detta ett ämne som är välbekant.

– Jag har i form av FN-uppdraget sett hur det här kan ta det mest våldsamma och vidrigaste uttrycken. Det har varit sexuellt våld i krigs- och konfliktzoner och sett hur långt det kan gå.

Har du egna personliga erfarenheter?

– Jag vill inte tala om det i ett för personligt perspektiv men jag kan bekräfta att det förekommer på högsta politiska nivå och det har även jag fått erfara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista