DNA-märkning skrämmer tjuven

4:09 min

Villainbrotten fortsätter att vara en plåga för Värmland, men DNA märkning ställer till det rejält för tjuven.

I Staffanstorp genomfördes ett projekt med DNA-märkning av värdesaker med tydliga skyltar på husen och även hela kvarter som skyltades som DNA-uppmärkta områden.

1 500 hushåll av 9 000 genomförde DNA-märkningen i Staffanstorp. Resultatet blev att villainbrotten sjönk med 40 procent och endast ett av husen med märkning fick ett inbrott.

Mats Sjöblom är förundersökningsledare på polisen:

– Den möjligheten finns ju för alla i ett villaområde att gå samman och DNA-märka. Det är enkelt.

Det är en vätska som penslas på och som inte blir synlig annat än i ett speciellt blått ljus. En registrering av den som märker görs genom en anmälan av köparen vilket gör att polisen kan hitta ägaren

– Den speciella lampan med det blå skenet finns i alla polisbilar, säger Mats Sjöblom.

Trots de många inbrotten så köper endast ett fåtal den här märkvätskan. Av till exempel Länsförsäkringars privatkunder så säljs bara märkvätskan till 200 av deras cirka 90 000 privatkunder i Värmland varje år.

Carina Lewenhagen arbetar på Länsförsäkringar och bland annat med försäljning av DNA-vätska:

– Det ökar ju med inbrott så det är jättebra att märka sina saker. För våra kunder kunder kostar ett paket med vätska, skyltar och registreringsmöjligheten 300 kronor. För personer som inte är kunder blir kostnaden lite drygt det dubbla. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista