Klarälvsgården i Deje. Värmlands enda statliga ungdomshem.
1 av 2
Klarälvsgården i Deje. Värmlands enda statliga ungdomshem. Foto: Jenny Tibblin
Ungdomshemmet Klarälvsgården i Deje
2 av 2
Ungdomshemmet Klarälvsgården i Deje Foto: Jenny Tibblin

Klarälvsgården: Är bättre på att förebygga självmordsförsök

1:12 min

Antalet självmordsförsök har mer än fördubblats på statens ungdomshem sedan 2013 och enligt siffror från Statens Institutionsstyrelse, SiS, har två ungdomar tagit livet av sig sedan samma år.

I måndags skrev Aftonbladet om en granskning av en 13-årig flicka som i somras tog sitt liv på ett statligt ungdomshem nära Stockholm. Klarälvsgården utanför Karlstad är det enda statliga ungdomshemmet i Värmland.

– Det är naturligtvis väldigt tragiskt när det sker ett självmord. Och det är ett misslyckande för inte bara SiS men också ett misslyckande för samhället när en 13-årig flicka tar sitt liv. Då har det som inte får hända hänt, säger Leif Nilsson som är institutionschef på Klarälvsgården i Deje.

Enligt siffror från Statens Institutionsstyrelse, SiS, har två ungdomar tagit livet av sig sedan 2013 på statens ungdomshem och antalet självmordsförsök har mer än fördubblats. Från 10 till 21 förra året och hittills i år har 18 unga personer försökt att ta sitt liv, nästan lika många som under hela förra året.

Jonatan Eliasson som jobbar som psykolog på Klarälvsgården menar att Klarälvsgården de senaste åren inte haft några självmordsförsök och att de jobbar mycket med suicid prevention. Han tror att fördubblingen av antalet självmordsförsök handlar dels om nya riktlinjer.

 – Vi har satsat mycket på utbildning av personal vilket gör att vi nog har blivit bättre på att uppmärksamma, förmedla och dokumentera det här, så att mörkertalet tror jag har minskat.

Enligt Jonatan Eliasson mår många ungdomar på Klarälvsgården psykiskt dåligt och dessuom har man fått en ny målgrupp.

– De ensamkommande barnen har med sig mycket i bagaget. Mycket trauman och en annan psykisk ohälsa än vad vi har sett tidigare, är min upplevelse, säger Jonatan Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista