Jägarförbundet: Lite bättre jakt i år

1:07 min

Nu har den stora älgjaktsveckan avverkats i Värmland. Älgjakten fortsätter  till årskiftet men de flesta djur brukar skjutas i början av jaktsäsongen.

– Vid den här tiden brukar så brukar lite mer än hälften av de tilldelade älgarna vara skjutna. På en del håll har det varit lite mer med älg än förra året. I vargrevir fortsatt dåligt. Så sammanfattningsvis, stora variationer men i det stora hela något bättre än förra året, säger Johan Stedt, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Värmland.

3 600 älgar får skjutas och jakten får pågå till februari nästa år. Just nu kan det vara lite vanskligt eftersom det är brunstperiod och älgarna rör mycket på sig. Men många jägare har i år inte tagit ledigt för att jag den första stora veckan utan förlänger jakten med att jaga på helger. Detta för att var säker på att få ett byte och att det är rätt sort eftersom det finns en rekommendation att spara vuxna djur.

I områdeden med varg så har det varit ont om kalv. Och i år märks det på många ställen att det finns vargar med i jaktområdet.

– Det händer dagligen att det är varg med i såtarna, säger Johan Stedt.