GPS-klockor på barn.
1 av 2
Olika GPS-klockor. Foto: Sveriges Konsumenter.
Erik Wästlund. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Erik Wästlund. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Säkerhetsbrister i GPS-klockor för barn

0:42 min

GPS-klockor för barn får hård kritik för att inte vara säkra nog i en granskning som Sveriges Konsumenters norska motsvarighet, Forbrukerrådet, har gjort.

Kritiken rör framför allt bristande säkerhet, och det handlar om säkerhet ur flera aspekter enligt Erik Wästlund, som är docent i psykologi vid Karlstads universitet.

Han menar att tekniken är oprövad och osäker på flera sätt. Dels för att man inte kan lita på att klockorna faktiskt visar var barnen befinner sig, dels för att klockan kan bli hackad. I praktiken betyder det att någon skulle kunna ta sig in i klockan och skicka signalen om att barnet är på rätt ställe, men sedan exempelvis föra bort barnet.

– Alternativt att man hackar sig in i klockan och pratar med barnet. Och kan man hacka sig in i klockan, då är den också en sändare som kommer att sända ljud från var den än är, säger Erik Wästlund.

Han instämmer i rådet från Sveriges Konsumenter att helt avstå från att köpa klockorna tills de har blivit säkrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista