Karlstads kommun. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Karlstads kommun understryker att man inte beställer partisympatimätningar. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kommunen tar avstånd - inte uppdragsgivare bakom opinionsmätning

4:34 min

Enligt uppgifter till P4 Värmland pekas Karlstads kommun felaktigt ut som uppdragsgivaren bakom en opinionsundersökning från företaget Norstat.

Undersökningen handlar både om partisympatier och den omdebatterade frågan om en framtida moské i Karlstad. Enligt vad P4 Värmland-lyssnare uppger säger intervjuaren att hen ringer "på uppdrag av Karlstads kommun".

Norstats vd Henrik Åquist vill inte ställa upp på någon radiointervju om det här. Men han säger till P4 Värmland att intervjuarna ska säga att undersökningen görs i Karlstads kommun, och att det såvitt han känner till är så man har sagt.

Han kan dock inte svära på att ingen intervjuare har sagt "på uppdrag av", men att man nu kommunicerar tydligt till medarbetarna att de inte ska säga så.

I själva verket är undersökningen beställd av norska Sentio. Sentio är ett opinionsföretag, som för ett par år sedan inledde ett samarbete med den omstridda högerpopulistiska sajten Nyheter idag och som vid en rad tillfällen har presenterat partisympatimätningar som kraftigt avviker från andra opinionsinstituts mätningar.

Två av undersökningens tre frågor rör moskéfrågan i Karlstad, bland annat nämns antalet namnunderskrifter för en folkomröstning.

Sverigedemokraterna är det parti som har kampanjat för en lokal folkomröstning om moskéfrågan. Men när P4 Värmland frågar om SD är inblandat i undersökningen svarar partiets länsordförande Runar Filper "inga kommentarer".

Och Karlstads kommun understryker att man aldrig skulle beställa opinionsundersökningar om partisympatier, och att det är olyckligt om det har getts sken av det.

– Det är väldigt viktigt att Karlstadsborna vet om att det inte är Karlstads kommun som ligger bakom den här undersökningen. Och att man känner sig trygg i det, att Karlstads kommun aldrig skulle ringa runt och fråga vilket parti man tänker rösta på, säger kommunens kommunikationsdirektör Katarina Lindström till P4 Värmland.

Hon har varit i kontakt med företaget, och vill att de inte alls nämner ordet "kommun" eftersom avsändaren lätt kan missuppfattas.

– Vi önskar att de överhuvudtaget inte nämner Karlstads kommun när de formulerar sig. Det kan missförstås, hör man ordet Karlstads kommun kanske man tror att kommunen vill fråga mig som kommuninvånare någonting. Vi vill inte att man ska tro det, säger hon.

Vad kan det föra med sig?

– Det skadar trovärdigheten för Karlstads kommun. Vi arrangerar bland annat valet, och vi vill att man känner sig trygg i att går man och röstar i Karlstads kommun har man sin valhemlighet för sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista